Temperament je temperatura duše

Čoveka čine biologija i vaspitanje.

Temperament – to je biologija, čovek sam po sebi, po svojoj naravi-prirodi. Uočava se po brzini reakcije čoveka na podražaje koji dolaze iz okoline-okruženja.

Karakter – to je vaspitanje koje se stiče u zajednici, društvu od porodice preko škole do države.

Poznavati temperamente korisno je za život i rad i zato evo klasične njihove podele kako biste bili uspešniji u radu i životu, te snalaženju u odnosima sa ljudima koje srećete. Jer, kako je to rekao genijalni Nikola Tesla: „Kad bi čovek birao zanimanje u skladu sa temperamentom, količina sreće u svetu bila bi mnogo veća.“

 

ŽIVAHNI sangvinik (P)

 

Culni-P

 

Ovaj tip čoveka brzo reaguje, ali njegova osećanja nisu jaka i ne traju dugo. Brzo menja raspoloženje. Za kratko njegovo raspoloženje pređe iz tuge u vedrinu i obrnuto. Više je sklon vedrom raspoloženju. Njegove reakcije su brze ali slabog intenziteta. Optimista je, živahan i pokretan.

 

ZABRINUTI melanholik (A)

 

Mislilac-A

 

Za ovaj tip čoveka se obično kaže da retko reaguje na uticaje iz svoje okoline, ali kad je prinuđen da reaguje, onda to čini vrlo burno i dugotrajno. Najčešće reaguje na ono što je u neposrednoj vezi sa njim samim, što se njega tiče. Kod donošenja odluka spor je i kolebljiv. Ima izgled tužnog i zabrinutog čoveka.

 

BURNI  kolerik (E)

 

kod-E

 

Za kolerični temperament je karakteristično: jaka osećanja, sklon je brzom rešavanju nastalih problema, lako i često se uzbudi, nije ga teško naljutiti, a kad je u takvom stanju on svoja osećanja manifestuje burno i primetno, lako dolazi u sukob sa drugim ljudima. Za čoveka koleričnog temperamenta utvrđeno je i to da može da pati.

 

STALOŽENI flegmatik (I)

 

kod-I

 

Po pravilu to je vrlo miran, staložen i dosta slabo osetljiv i pokretan tip čoveka. Retko kad reaguje, a kad to i čini, onda je to sporo i skoro neprimetno. Njemu je sve potaman. Sklon je životnoj filosofiji „ugodnosti“. Srdačan i prostodušan.

 

 

Izvor: Pouke za život i brak

(hrestomatija  –  ono što morate znati)

Priredio: Stipe Radić, Beograd, 1980.

 


 

NEODOLJIVA PONUDA ZA VAS:

Samoprocenite se i utvrdite koji ste tip čoveka na:

 www.virtuelnimentor.com .

Za 5.900,00 dinara poslaćemo na Vašu e-mail

 adresu lične rezultate samoprocene na četiri strane teksta!

Uplatu možete izvršiti POST NET UPUTNICOM u bilo kojoj pošti u Srbiji

na broj mobilnog telefona :

069 469 17 00.

Navedite svoju e-mail adrsu da bismo Vam poslali opis ličnog temperamenta

Obradujte sebe korisnim poklonom za Novu Godinu.

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>