Za sve je potreban dobar plan

Dok zadivljeno gledate na tuđe uspehe, da li ste se nekada zapitali na koji način su uspeli ti ljudi? Šta ih pokreće, da li nekada prave greške, da li odmaraju i šta je to što im je trasiralo dobar put? Tajna je u planu.

 

Planiranje

 

Besciljno lutanje, promašaji, pogrešni postupci nižu se jedan za drugim, a da biste prekinuli taj trend potrebno je napraviti dobar plan.

Kada razmišljate o svojoj karijeri prvo morate da znate da se nijedan uspeh ne dešava preko noći, ili ako se desi, ima kratak rok.

Najbolji način da sebi zagarantujete dugoročni uspeh je da vredno radite, najpre na sebi, a zatim i na projektima  koji se tiču vaše karijere.

Za sve je potrebno vreme i strpljenje. Psiholozi savetuju da sagledate trenutnu situaciju kako biste znali šta uradili do sada, gde ste pravili greške i kako da idete dalje.

 

Presek stanja

 

Dobro je s vremena na vreme napraviti presek stanja, dokle smo stigli i da li je naš put dobar.

Ljudi greše kada ne žele da izađu iz zone konfora, kada se ne usuđuju da probaju nešto novo. Ako ste nezadovoljni karijerom, poslom, promenite ga, tražite ono što vas ispunjava, istupite iz zone u kojoj mislite da ste sigurni, a zapravo ste nezadovoljni.

Strah je najveći protivnik uspeha, ali ako realno sagledate potencijale i saberete ih sa iskustvom, ono što vas deli od ostvarenja snova je dobar plan. Dobar plan sastoji se iz zbira iskustava, greški i prilika.

Greške su dobre jer iz njih učimo, koliko smo grašili toliko sma naučili. One nam služe kao putolaz šta i kako ne treba raditi.

Kada izvučemo greške i nezadovoljstva, znaćemo šta više ne smemo da činimo, šta da menjamo I ka tome se okrećemo. Prvi korak je napravljen – otkrili smo problem.

 

Analiza uspeha

 

Sledeća stavka kojom bismo trebali da se bavimo su naši uspesi . Zaokružite sve uspehe u celinu I vidite šta ste dobro uradili, a onda razmislite kako da znanje nadogradite.

 

Za učenje nikad nije kasno. Ako niste dovoljno kvalifikovani, najbolje je da to obavite već jednom, zašto da čekate. Studirajte dok radite, pohađajte kurs, učite jezike, učenje nema rok trajanja.

Kada na jednoj strain imamo greške, a na drugoj uspehe, preostaje nam da vidimo koje su naše prilike.

Dobro porazmislie o životnim prilikama koje vam se pružaju ili još bolje – stvorite ih sami.

Ako ste uspešni u nekoj oblasti, ne postoji nijedan razlog da se ne usavršavate I ne radite upravo to.

 

Odredite cilj

 

Onog trenutka kada budete znali koji je vaš cilj, put će se otvoriti sam. Besciljno lutanje i nedostatak ambicije napraviće od vas čoveka bez volje. Morate naći snage i energije da biste izašli iz apatije, i učinili nešto za sebe i karijeru.

Postavite pitanje koji je vaš cilj – šta želite? A onda razmotrite mogućnosti kako da dođete do njega.

 

Saveti: KORAK PO KORAK

 

  1. Analiza dosadašnje životne situacije.
  2. Razmotrite šta želite da promenite.
  3. Eliminišite sve što vas opterećuje.
  4. Popravite šta se da popraviti.
  5. Učite, unapredite svoje znanje
  6. Razmotrite sve mogućnosti i zakucajte na sva vrata koja su pred vama..
  7. Radite ono što volite i nastavite da gradite
  8. Odredite cilj.
  9. Napravite plan kako da ga ostvarite.

 

Milan Petrović, psiholog

 

Videti još:

Planiranje

Ciljevi

Karijera

Uspeh

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>