O uspehu uopšte

Uspeh dolazi iznutra, iz unutrašnje snage pojedinca, porodice, organizacije ili društva.

 

integracija

 

Zajednički imenitelj uspeha

 

Ključ za uspeh ne predstavlja samo preduzetnički duh, već kultura uzajamnog poštovanja i poverenja u kojoj preduzetnički duh može da se poseje i neguje sa uspehom. Za uspešnu žetvu nije dovoljno samo kvalitetno seme, već i kvalitetna zemlja na kojoj se usevi gaje.

Uspeh bilo kog sistema – bio on mikro aili makro, bilo to jedno biće, porodica, organizacija ili društvo – može biti predviđen samo pomoću jednog jedinog faktora: odnosom između spoljašnjeg i unutašnjeg marketinga.

 

USPEH = f (SPOLJAŠNJI MARKETING / UNUTRAŠNJI MARKETING)

 

Uspeh predstavlja odnos energija koje se troše na unutrašnji i spoljašnji marketing.

Formula uspeha

 

Formula koja predviđa uspeh, kako god da je definisana, pretpostavlja da je uspeh funkcija od spoljašnje integracije podeljeno s unutrašnjom dezintegracijom.

Spoljašnja integracija (= uklopljenost, ujedinjenost) je funkcija od toga koliko su dobro prilike na tržištu usklađene sa sposobnostima kompanije. Što su bolje usklađene, to je kompanija bolje integrisana s tržištem, što se ogleda u udelu na tržištu i lojalnosti klijenata.

Integrisanje sposobnosti kompanije s potrebama tržišta zahteva menadžersku energiju, a znamo da je energija ograničena u bilo kom trenutku u vremenu.

Energija koja bi trebalo da je na raspolaganju za spoljašnju integraciju se može lako protraćiti na unutrašnju dezintegraciju.

Unutrašnja dezintegracija je funkcija koja zavisi od uzajamnog poverenja i poštovanja.

Što manje uzajamnog poverenja i poštovanja ima u odnosima unutar kompanije, to je više unutrašnje dezintegracije

 

Dr Isak Adižes

profesor, preduzetnik i menadžer

Izabrao Slobodan Ivošević (62) Stariji Mentor

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>