Ustupak kao napredak

U prirodi je našeg narodnog karaktera da grabimo unapred.

Izgleda kao da smo po rasi bolji u taktici nego u strategiji.

Plahi smo, lako uzbudljivi, pa se više povodimo za osećajima koji su obično kraćeg daha. Dok razborito predviđanje unapred, na duge rokove u dalju budućnost, kao da nam pada malo teže.

 

ustupak

 

Osećajni čovek

 

U stalno osećajnom raspoloženju poslovni čovek može da previdi po neke važne okolnosti,od čega može da pretrpi štetu. Jer u poslovima privredne prirode zdravi razbor i zrelo predviđanje važniji su od plahe osećajnosti.

Uzbudljiv čovek, u svome stalno navijenom osećajnom raspoloženju, hoće da uzme neki pojačani poslovni zamah. U takvom poletnom radu zagrejan čovek stiče pogrešnu ambiciju, da uvek ide samo unapred, da se poslovi neprestano granaju i razvijaju. U takvom emotivnom raspoloženju hoće čovek da se opije onim što je sa čisto poslovnog gledišta tek sporedno. Hoće da previdi uspeh koji je kruna rada, – a veću važnost polaže na pokret, na zamah, na parolu: napred, u svim prilikama i po svaku cenu napred.

Ali se ne sme previđati, da takvo stalno nadiranje u napred može da poslovima jako naškodi.

 

Zamka preteranog poleta-elana

 

Vojska, koja sa suviše velikim elanom prodire u napred, može lako da baš zbog toga elana bude potučena. Za uspešno prodiranje i radi osiguranja postignutih uspeha kod vojske mora se održavati stalno veza sa pozadinom, valja da se ne gubi dodir sa komorom (snabdevanjem), treba da su osigurani bokovi i tek posle toga da se osvajaju novi tereni ispred sebe.

I rudari, rijući kroz utrobu zemaljsku, svoje potkope na kraćim razmacima često podupiru potpornjima i po bokovima i od gore. Jer ako ne bi tako činili, potkopi bi se srušili nad njihovim glavama, te bi ih tako njihov rođeni posao sahranio.

Tako to biva i u drugim poslovima privredne prirode.

Uspeh u privrednom preduzeću ne zavisi samo od jedne osobe. Niti se uspeh može postići samim zamahom u radu.

U toku samog poslovanja često se dešava takav nepovoljni sticaj raznih okolnosti, koje leže izvan naše lične snage, da je mudrije zastati u radu, da je preporučljivije da se za neko vreme čak i ustukne sa poslovima, nego da se zbog lične ambicije održi započeti zamah u preduzeću, pa da se iz nekog jogunluka (svojeglavosti, tvrdoglavosit) upropasti i ono, što se dotadašnjim radom s mukom i trudom steklo.

Mudrost nije u jurenju po svaku cenu u napred. Jer to bi moglo da bude čak i vratolomija! Mudrost je u opreznosti i predviđanju!

Valja da znaš tačno proceniti, kad je vreme za prodiranje, a kad je bolje zastati, ustuknuti ili čak prestati sa poslovima i čekati bolja vremena.

 

Poučan primer

 

Na hučnom banketu sedeo sam pored starijeg iskusnog poslovnog čoveka koji me je svojom stišanom naravlju nekako na prvi mah zadobio. Bio je ranije trgovac, a sada je rentijer.

On mi je iz svoga života između ostalog ispričao i ovaj svoj doživljaj.

Počeo je da zida kuću u užem centru Prestonice. U toku rada uvideo je da je suviše poverovao arhitekti, koji mu je pravio plan i proračun. Zgrada će ga koštati mnogo više nego što je on to u početku odredio. Da izbegne štetu, on je oberučke prihvatio ponudu jednog novčanog zavoda i prodao mu je kuću pre nego što je došla pod krov.

Banka je zamah u gradnji ne samo održala već ga je još i pojačala. Na toj zgradi imala je banka toliko štete, da je dovršenu kuću, uz veliki svoj gubitak, prodala onome od koga ju je ranije kupila bila.

Tako je ustupak toga prvoga gazde za njega značio napredak. A nerazboriti zamah bančin značio je za nju gubitak.

Poučan primer! Zato sam ga izneo radi pouke drugima i u poslovima druge prirode!

 

Poruka

 

Mudar ustupak (kompromis) može da bude napredak!

 

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (63) Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>