Mladi preduzetnik – odlike

Preduzetnik je osoba koja organizuje posao i njime upravlja, preuzimajući u oba slučaja i rizik i profit. To znači da preduzetnik pronalazi poslovnu mogućnost, kreira poslovni plan o tome kako se može urediti posao i upravljati njime, ostvaruje taj plan  u hodu, menja ga po potrebi – i ostvaruje profit.

Raditi sam zahteva spremnost da se rizikuje, mnogo napora i optimizma. Zahteva „duh preduzetništva“.

 

MladaPreduzetnica

 

Odlike najboljih preduzetnika

 

 1. Strast

Da si potpuno posvećen svojoj poslovnoj ideji? Veruješ li u ono što radiš? Da li apsolutno veruješ u ono što prodaješ, ili u usluge koje pružaš? I kada se izlažeš opasnosti i upravljaš poslom – da li imaš želju i energiju da nastaviš da radiš i onda kada su ostali umorni i žele da odustanu?

 1. Inovacija

Preduzetnici su veoma inovativne i kreativne osobe s vizijom i pronicljivošću da otkriju i iskoriste mogućnosti. Oni su sposobni da pronađu novu priliku na tržištu tamo gde je drugi nisu videli i da svoje ideje pretvore u čvrstu poslovnu strategiju.

 1. Predanost

Imaš li odlučnosti i predanosti da pretvoriš avanturu u uspeh? Planiranje, uređivanje i vođenje poslova zahteva mnogo napornog rada. Tvoja porodica, prijatelji i hobi možda će nekad morati da budu na poslednjem mestu.

 1. Hrabrost

Uspešan preduzetnik je spreman da donosi velike odluke i da ide u susret izazovima. Biće dana kada se stvari neće odvijati tako dobro – kada prodaja neće ići a računi će biti prezaduženi. To znači da moraš da doneseš prave odluke o poslovanju, bez obzira na to koliko u tom trenutku mogu biti nepopularne.

 1. Sposobnost za postavljanje ciljeva

Preduzetnik će postaviti specifične i realistične ciljeve i imati jasan plan kako da ih ostvari. Tvoje ulaganje neće biti uspešno ako i ti tako ne uradš, jer nećeš imati označene ciljeve koje treba da ostvariš ili prema kojima možeš da se odmeriš.

 1. Razumna procena

Suprotno ustaljenom verovanju, ne moraš uvek rizikovati da bi bio uspešan preduzetnik, Važnije je da znaš kakav rizik možeš da prihvatiš i koje je pravo vreme za to. Moraćeš takođe da proceniš na šta treba da obratiš pažnju u određenom trenutku, a šta je nevažno za posao.

 1. Fleksibilnost

Preduzetnik mora da bude fleksibilan. Možeš li da se nosiš s različitim ulogama i odgovornostima, kao što su donošenje odluka u finansijama, marketingu, istraživanju i u oblasti zakona? Možeš li osigurati poslove prodaje i upravljati novozaposlenima? Fleksibilnost podrazumeva i prepoznavanje promena koje treba uvesti, ako stvari ne idu po palnu, i prihvatanje pouka iz iskustva (i lošeg i dobrog).

 1. Nezavisnost

Jedna od glavnih vodilja za otpočinjanja biznisa jeste želja da se bude svoj gazda, Preduzetnici vole kontrolu i žele da upravljaju vlastitom sudbinom.

 1. Liderske veštine

Kada izgradiš svoj tim, zaposleni će te gledati kao lidera. To znači da treba da treba da im postavljaš realistične ciljeve tako da im bude jasno šta to zajedno treba da postignete. Uveri se u to da li tvoji radnici dele tvoju viziju, preispitaj da li si pošten prema njima i da li preuzimaš odgovornost za svoje postupke.

Menadžersko-liderski kod mladog preduzetnika

Sangvinik (P)

Vazduh

Popularan

Živahan, vatren

Volja-snaga/telo

Melanholik (a)

Zemlja

Savršen

Sumnjičav

Razumum

Kolerik (E)

Vatra

Moćan

Nagao, naprasit

Duša-emocije

Flegmatik (i)

Voda

Smiren

Trom inertan

Duh/Srce

(7) (7) (11) (3)
1.      Posvećenost 1.      Tačan 1.      Rizik (prihvatljiv) 1.      Fleksibilnost
2.      Energija 2.      Uredan 2.      Strast 2.      Poštenje
3.      Predanost 3.      Organizovanje 3.      Inovacija 3.      Zajedničarenje
4.      Odlučnost 4.      Uređivanje 4.      Kreativnost  
5.      Odgovornost 5.      Plan (jasan) 5.      Vizija  
6.      Zarađivanje 6.      Kontrola 6.      Pronicljivost  
7.      Pouzdan 7.      Realističnost 8.      Hrabrost (smelost)  
    9.      Ciljevi  
    10.  Optimizam  
    11.  Vedrina

PaEi

P a E  i

(Osnivač-Lider)

 • Ispunjava prvenstveno uloge proizvođača (P) i preduzetnika (E).
 • On je samopokretač orijentisan na zadatak.
 • Kreativan (E) je i spreman da preuzme rizik (E).
 • Obično je vrlo otvoren.
 • Pali sopstvene vatre koje održava, a njegove su ideje (E)
 • Brine o upravljanju (A) i integraciji (I) ljudi, ali ne uspostavlja sisteme (A) upravljanja niti jasno prenosi vrednosti koje želi da ostvari.
 • Organizacioni (A) improvizator (E).
 • Smatra da svi treba da ga vole i dele njegove vrednosti i stavove.
 • Ako se podređeni ne uklapaju u njegovu viziju (E) i zahteve on ih uklanja ili sami odlaze.

 

Geri Bejli & Felicija Lou (2006)

U knjizi „Moj novac“

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>