Formula uspeha: prilagođavanje okruženju

Suština je svih organizovanih sistema, bilo da su pojedinačna živa bića, bilo da su zajednice, bilo da su države ili društva, da se nalaze u nekom okruženju.

zoran-djindjic

To znači da izvan njega postoji nešto, i to što je izvan njega je njegovo okruženje koje na bitan način utiče na sudbinu, na opstanak, na uspešnost ili neuspešnost tog organizma, tog bića ili već o čemu se radi.

Veoma je važno za taj organizam ili organizaciju da razume svoje okruženje, ako je moguće da ustanovi neke pravilnosti u ponašanju tog svog okruženja i da se prilagodi tome.

 

Veliko saznanje: formula uspeha

 

Još je Čarls Darvin, kao jedno veliko saznanje, formulisao sledeće: „U surovoj borbi za opstanak uspevaju, ne ni najveći, ne ni najjači, ne ni najpametniji, nego oni koji se najbrže prilagođavaju promenama u svom okruženju.

 

To je formula uspeha.

 

Postoje samo uspešni i neuspešni

 

Nema više: ili ste najbolji, ili ste najgori – samo postoje uspešni i neuspešni.

Više ne postoji istok-zapad, komunisti-kapitalisti, katolici-pravoslavni, ovi ili oni.

Postoje uspešni ili neuspešni.

… merodavni su rezultati i posledice.

Ako je rezultat loš – menjajte pristup.

 

Pratite trendove

 

Želim da obrazložim stav da postoje određeni trendovi u nečemu što se zove čovečanstvo i da je za svaki narod i za svaku naciju koja želi da uspe u tom okruženju važno je da razume te trendove.

 

Ako želimo da budemo uspešniji u 21. veku nego što smo bili u 20. veku, moramo da redefinišemo svoj odnos prema sebi i prema svom okruženju, analizom trendova koji se događaju u svetu.

U 19 veku se desio prelazak od industrijskog ka informatičkom društvu.

Ono što je nacije i pojedince učinilo uspešnim u industrijskom društvu nije dovoljno da bi bili uspešni u informatičkom društvu.

 

Proceni… sebe radi

 

Proceni svoju situaciju, svoje mogućnosti na svetskom auto-putu… i vidi kako da se udeneš u saobraćaj i, da na kraju, stigneš na svoj cilj.

 

dr Zoran Đinđić

 

Izvor: poslednji govor održan pred

studentima Univerziteta u Banjaluci

2003 godine

Izabrao Slobodan  Ivošević (63) Stariji Mentor

 

 

 

Vidi još:

Ciljevi

Vizija

Misija

Planiranje

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>