Četiri izvora uspeha

Vaše vreme, energija, veze i finansije (novac) su vaša veoma vredna sredstva. Mudro rukovanje njima povećava vašu sposobnost za uspeh – rekla je engleska konsultantkinja Čeri Skot Karter.

 

cherie

 

Vreme sve ljude čini jednakima

 

Izgubljeno bogatstvo može biti nadoknađeno proizvodnjom, izgubljeno znanje učenjem, izgubljeno zdravlje umerenošću ili lečenjem, ali izgubljeno vreme otišlo je zauvek.

Samjuel Smajls, škotski reformator-pisac

 

VREME je jedino što čini sve ljude jednakim. Samo 24 časa su ono što ima svaki čovek na raspolaganju, a na njemu je da ih iskoristi u skladu sa svojim željama i potrebama, snovima i nuždom. Sam ili sa drugim ljudima.

Od toga kako koristimo vreme zavisi da li ćemo u životu biti uspešni ili ne. Ako ga rasipamo, ne ceneći njegovu vrednost, smanjujemo sebi šanse za uspeh, bilo šta da smo odredili da postignemo u životu. Jer, vreme, taj omeđeni deo večnosti, koji nam je dat da ga proživimo dostojno čoveka, ne radi za nas i ne ček, ukoliko nismo svesni njegovog značaja.

 

Trostrukost čovekove lične energije

 

Što je viši nivo vaše energije, efikasnije je vaše telo.

Što je efikasnije vaše telo, bolje se osećate i više koristite svoje talente

u proizvodnji izvanrednih rezultata.

Entoni Robins, američki motivacioni govornik

 

ENERGIJA je, pišu neki, 75% svakog posla, Od rođenja smo prinuđeni da je koristimo, bilo kao telesnu, bilo kao snagu volje, za ljubav, rad i molitvu. I da u sebi negujemo njene tvorce: radost, oduševljenje i ljubav, jer smo mi ljudi osvećene posude – čuvari vatre života koji ima težnju da traje radi ravnoteže među  zvezdama, kako je to lepo napisao pesnik.

 

Veze su nevidljivi kapital

 

Platiću više za sposobnost da umem sa ljudima,

nego bilo koju drugu sposobnost pod suncem nebeskim.

Džon D. Rokfeler, milijarder

 

VEZE su dragoceni nevidljivi kapital koji stičemo živeći i radeći. Samo u zajednici sa drugim ljudima distižu se ciljevi proistekli iz naših vizija, snoviđenja, kojima ostavljamo traga u srcima drugih ljudi.

Komunikacija  i dijalog vezivno su tkivo među ljudima. Taktom i odmerenošću, nastojimo da  maksimalno pomirimo sopstvene interesi  sa  interesima drugih učesnika u poslovima uz opredeljenje za istinu, uz uvažavanje partnera, kroz poverenje i poštovanje, kao garanciju za postizanje uspeha u materijalnoj i duhovnoj sferi.

 

Novac je organizacijska sila

 

Da postanete finansijski nezavisni

morate deo prihoda pretvoriti u kapital;

Kapital u preduzeće;

Deo preduzeća u profit;

Profit u investicije; a

investicije u finansijsku nezavisnost.

Džon Ron, američki preduzetnik-savetnik

 

FINANSIJE – štednja, zarada i kredit (upravo tim redosledom) osnova su za ostvarivaranje planiranih rezultata. Novac je organizacijska sila u našim rukama i pokretač i drugih ljudskih energija. Upravljanje novčanim tokovima važnije je od prodaje i profitabilnosti samih po sebi. Usklađivanje prihoda sa rashodima, odnosno primeravanje u vremenskoj dimenzijii tačka su na „i“ u svakom poslu. Pravovremenost naplate i isplate omogućavaju postojanje „mleka biznisa“ – postojanja obrtnog kapitala u službi planova.

 

Slobodan Ivošević (63)

Stariji Mentor

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>