Važnost finansijske pismenosti

U svetu i kod nas se poslednjih godina sve više ukazuje na važnost finansijske pismenosti i uvođenje predmeta lične finansije u škole, što je od životnog značaja za svakog pojedinca.

U pojedinim školama u SAD i Velikoj Britaniji taj predmet je već uveden. Dok ova ideja ne zaživi u potpunosti, preporuka je da se samostalno angažujete.

Novcanik

 

Pored edukacije uz pomoć koje ćemo naučiti kako zaraditi novac, važno je da budemo naučeni i kako taj novac sačuvamo i donosimo dobre odluke koje će imati veliki uticaj na naš život.

U svetu je (uvek) aktuelna svetska ekonomska kriza, čiji se nepovoljan uticaj oseća u svim oblasima života. Karakteristike današnjeg vremena su velika dinamičnost, nesigurnost i brze promene. Činjenica je da ništa ne može biti sigurno, ali kadaje u pitanju novac, može vama vi vašoj porodici pružiti sigurnost u životu, kao i sigurnost u starijim godinama ili nepredviđenim situacijama.

 

Postavljanje temelja od detinjstva

 

U svetu su poznati primeri brojnih poznatih ličnosti koje su zarađivali milione i zbog pogrešnih odluka bankrotirale. Koliko god novca da imate, važno je da znate šta ćete sa tim novcem da uradite.

Poznavanje finansija može početi od ranog detinjstva, što će postaviti temelje za budućnost. Nikad nije kasno, ali poželjno je da se ove veštine uče od detinjstva. Osnovno pravilo je da se odsvakog prihoda minimum deset odsto (10%) stavi na stranu. Ušteđeni novac nikada ne treba investirati u stvari kojima s vremenom opada vrednost, kao što su automobili, mobilini telefoni, tehnologija. Ukoliko ste u mogućnosti da uštedite, dovoljno je da znate kako da najbolje raspolažete onim što imate.

Pravilo je jednostavno – trošite manje nego što ste zaradili. Umerenost u svemu je imperativ.

 

Mala rupa potapa brod

 

U današnjem vremenu svakodnevno se promoviše potrošnja. Bendžamin Frenklin je jednom rekao da se treba čuvati sitnih troškova, jer mala rupa može potopiti brod. To ne znači da ne treba sebi priuštiti nešto što želimo, već da treba pametno da upravljamo novcem.

 

Poruka za sve

 

Bilo da ste programer, frizer sportista, lekar, umetnik, student, penzioner, finansije će uvek biti deo života svih nas. Odgovore na pitanja trenutno ne možete dobiti u školi, a trebalo bi.

Neophodno je da se nauči povezanost između novca, posla, zaduživanja, investicija, plaćanja računa, poreza, planiranja za penziju. Pročitajte na:

 

www.virtuelnimentor.com

 

Tijana Ivković

 

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (63) Stariji Mentor

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>