Radite jednu po jednu stvar

 

Obavljanje mnoštva poslova istovremeno, takozvani multitasking, postao je deo svakodnevice. Koliko je dobro, a koliko loše raditi više stvari odjednom. Tako se samo iscrpljujemo. Malo organizacije daće bolji rezultat.

 

multitaskingmultitasking (2)

Multitasking ima loš uticaj

 

Ako ne znamo pravilno da usmerimo pažnju – da selektujemo (= biramo) obaveze i postavimo prioritete, možemo da „pregorimo“ u poslovima.

Izvesno je da multitasking ima loš uticaj na nas: koncentracija znatno opada, sposobnost opažanja detalja je svedena na minimum, a i naša moć organizacije je u opasnosti. Više nismo u stanju da se fokusiramo na jednu stvar – ne možemo da se opustimo dok gledamo film, već moramo uz to da radimo još nešto, na primer, da šaljemo poruke. Istraživanja pokazuju da multitaskingu više pribegavaju impulsivni ljudi, oni koji su podložni gubitku pažnje i koji se dosađuju.

Multitasking povećava nivo kortizola, hormona stresa i dovodi do nervoze, oštećenja nervnog sistema i nižeg intelektualnog kapaciteta.

 

Preporuka stručnjaka: smanjite multitasking

 

Odluka stručnjaka je jednoglasna: da biste bili efikasni morate se posvetiti jednom zadatku. Ključ produktivnosti leži u nepodeljenoj pažnji i koncentraciji (= usredsređivanju) na jedan zadatak, bez „skakanja“ sa jednog na drugi.

Pre nego što počnete da radite napravite listu obaveza. Postavite prioritete i odrađujte jedan po jedan zadatak. Smanjite multitasking na minimum – koliko god možete.

 

Vesna Bantić Stefanović

 

Izabrao i upodobio Slobodan Ivošević (61), Stariji Mentor

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>