Umeće slušanja

Čak i ako imate intenzivan društveni život i često se sastajete s prijateljima i porodicom, to ne znači da vas oni zaista slušaju. S druge strane, dopire li di vas ono što vam drugi kažu?

Dobri slušaoci su retki, a prepoznaju s po tome što pažljivo i uz istinsko interesovanje prate ono što sagovornik saopštava. Oni su otvoreni za tuđe ideje i stavove i ne odonose se preterano kritički prema sagovorniku.

Da bi neko bio dobar slušalac najpre mora dobro da poznaje sebe i svoje potrebe, jer ukoliko osoba ne ume dobro da protumči sopstvene reakcije, neće moći pravilno da razume ni tuđe.

 

 

Učite se veštini slušanja drugih, ali najpre poradite na sebi. Ne zanemarujte svoja osećanja već ih negujte, jer nećete moći da budete na raspolaganju drugima ukoliko vas nešto tišti.

Kada razgovarate s drugima, ostavite predrasude po strani i budite spremni da sagledate sagovornika onakvim kakav jeste. Pokažite mu da ga slušate tako što ćete mu postavljati pitanja ili ga navodite da priča. To će mu dati samopozdanja i  uveriti ga da ste ga zaista saslušali. Iznesite svoj stav, ali ostavite prostora i za drugačije mišljenje.

 

Anonimus

 

Izabrao Slobodan Ivošević (61), Stariji Mentor

 

 

Videti još:

Potrebe – paei čoveka

Retko ko sluša valjano

Umetnost postavljanja pitanja

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>