Vera u život (o poverenju)

 

Posvednevno ljudi žive i opšte među sobom više verom nego ičim drugim.

 

Image result for stijena

 

U gostionici čovek ruča s verom, da u jelu nije otrov; spava u postelji s verom, da pod jastukom nisu skorpije; prima na pijaci banknotu s verom da nije lažna; kupuje u dućanu šibicu s verom, da nije vlažna; najmljuje kočije s verom, da će ga kočijaš odvesti tamo kuda treba; putuje železnicom s verom, da je vozovođ normalan čovek te da ne misli na samoubistvo. Težak (= seljak) seje žito s verom, da će seme nići. Čobanin goni stado u pašnjak s verom, da trava u njemu nije usahla. Žena žuri s krčagom na izvor, s verom da iz njega još voda teče. Škola počiva na veri učenika u učitelja. Država počiva na veri građanina u građanina i vlast. Brak postoji na veri u dobronamernost obe strane. Prijateljstvo postoji na veri u iskrenost obe strane.

Preko 50% našeg zemaljskog života, i opštenja s ljudima i s prirodom, osnovano je na veri. 50% našeg najpozitivnijeg zanja jeste čista vera.

 

Nikolaj Velimirović, vladika-episkop, Misli o dobru i zlu, 1923. godine

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>