Sebeusmeravanje = samomotivisanje

 

Onima koji ne vladaju sobom

vladaće neko drugi.

Svi mi imamo potrebu da

upravljamo svojim životom.

 

Tri su osnovna pokretača čovekovog ponašanja.

Prvi je biološki nagon. Ljudi i ostala živa bića jedu da utole glad, piju da utaže žeđ i pare se da zadovolje polni nagon.

Drugi podsticaj dolazi spolja – a to su nagrade i kazne iz okoline, za određeni vid ponašanja.

Treći pokretač je izvršenje zadatka koji pruža zadovoljstvo. To je „unutrašnja motivacija“. Svi imamo taj treći okidač.

 

drive_img1

 

Umesto da očekujemo da nas neko drugi motiviše po metodu štapa (kazna) i šargarepe (nagrada), u XXI veku treba da se okrenemo autonomiji (= samostalnosti), usavršavanju i svrsishodnosti (= ciljnoj usmerenosti). Ljudska bića imaju urođenu, unutrašnju potrebu da budu autonomna, samoodređena i povezana sa drugima – porodicom, školom, preduzećem i sportskim timovima..

 

Novi pristup (samo)motivisanju dakle čine tri osnovna elementa:

  1. Autonomija – želja da sami upravljamo svojim životom. Autonomija je ljudski koncept uopšte gledano. Ovoj eri je potreban preporod samostalnosti. Izborite se za autonomiju nad zadatkom, vremenom i tehnikom.;
  2. Usavršavanje (= majstorstvo) – želja (plan, cilj, vizija) da budemo sve bolji u nečemu što nam je bitno. Usavršavanje je glavni izvor uspeha na duge staze. Težnja za usavršavanjem povezuje se s nekim višim ciljem. Ne postoji ništa vrednije od toga da imate cilj. Dokučite sami u čemu želite da budete stvarno dobri.; i
  3. Svrsishodnost – potreba da ono što radimo ima neki viši smisao. U našoj prirodi je da tragamo za smislom. Ne možemo živeti sjajnim životom ako nemamo osećaj da smo deo nečeg višeg i trajnijeg od sebe. Jedini način da usmerite život ka nekom višem cilju jeste da opišete sebe u jednoj rečenici. Zapitajte se kako bih sebe opisao/la u jednoj rečenici. Napišite tu rečenicu i često je čitajte, podsećajte sebe na nju.

 

Rezime – sažetak

 

Sazdani smo da budemo aktivni i angažovani. Najsnažnija iskustva u životu doživljavamo onda kad radimo nešto od značaja, kad to obavljamo dobro i činimo to u neku višu svrhu, koja nas nadilazi.

To je potvrda naše ljudskosti.

 

Danijel H. Pink

Iz knjige: Šta nas pokreće, 2009. godine

 

 

Da biste saznali šta nosite u sebi kao svoje snage, a šta kao tačke mogućih poboljšanja, samoprocenite se na našem sajtu:

 

www.virtuelnimentor.com

 

Upitnik za samoprocenu rezultat je našeg višedecenijskog iskustva kombinovanog sa svetskim teorijama iz oblasti upravljanja sobom, ljudima i organizacijama.

Nakon popunjavaja upitnika poslaćemo Vam po pravednoj ceni spisak vaših snaga i tačaka unapređenja vaše ličnosti, kako biste mogli da radite na samorazvoju i upravljanju sopstvenim životom.

Tako ćete biti u mogućnosti da doprete do harmonije svoga srca, duše, intuicije, pameti, kreativnosti i zdravog rada.

 

Sretno Vam bilo!

 

Slobodan Ivošević (60), Stariji Mentor

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>