Ciljevi, svrhe i planovi

 

Motivacija se tiče regulisanje potrebe i ponašanja koji idu za određenim ciljem.

Motiv ili pobuda je podstrek da se postigne odgovarajući cilj.

 

Image result for planiranje

 

Cilj

 

Kad neki čovek zna šta želi, zna koliko napora mora da uloži na tom putu i zna koje će mu zadovoljstvo doneti krajnji rezultat – on je kadar da svoje ciljeve izrazi rečima. Ako u svemu tome ima čak i rizika – on je spreman da se s njim suoči. Tako: njegovo ponašanje je sasvim jasno, svrhovito. U tom smislu, svoju nameru provodi prema naznačenom cilju… Da bi postigao… cilj… on zna koja prepreka-e mora da savlada.

 

Želja

 

Nema sumnje da je čovek kadar da pravi planove i da ih sprovodi. On zna šta želi da uradi, gde želi da bude… tako da to ostvari.

Pod pojmom osobe „jake volje“ podrazumevamo ličnost koja je kadra da prihvati određeni plan i tako čvrsto primora sebe da ga ostvaruje, pa će pružiti otpor raznim restrikcijama (= ograničenjima) i naći način da napreduje prema postavljenom cilju.

 

Plan(ovi) i volja

 

Osoba „slabe volje“ je ona koja nije kadra da se drži datog plana bez obzira na to što ga je sama formulisala. Čim se suoči s prepreama, ona popušta i skolna je rasejanosti, nepažnji i razonodama. U ovom slučaju nema nikakvog filosofskog problema u pogledu slobodne volje. Pitanje je složeno, ali ne izazi iz okvira empirijske nauke.

Ljudi se razlikuju po svojim sposobnostima da postave planove i da ih ispunjavaju, kao što se razlikuju po svojim sposobnostima da rešavaju intelektualne probleme ili da upražnjavaju određene veštine. Ima raznih vrsta planova, a razlikuju se u pogledu dugoročnosti, pri čemu se u planove uključuju ne samo oni koji idu za određenim ciljevima neo i stop-planovi. Na primer, stop plan bi za nekoga bio da ne popije više šoljica kafe pre odlaska na spavanje. Ili na primer, odlučili smo da prekinemo igranje karata da bismo ranije otišli kući i valjano spavali.

 

Kontrola

 

Što je čvek više kadar da formuliše planove, čak i one kratkotrajne i da ih sprovode – to je postigao veću kontrolu nad svojom aktivnošću.

 

Slobodan M. Petrović

 

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (60), Stariji Mentor

 

Pogledajte još:

 

Kategorija: Ciljevi

Kategorija: Planiranje

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>