Put ka ličnom uspehu

Kako razumeti uspeh?

Svaki konkretan uspeh je posledica uspeha shvaćenog u jednom dubljem smislu, u smislu postizanja harmonije vlastite ličnosti.

Harmonija je izvorno shvaćena kao sazvučje, saglasje i upućuje na nužnost saglašavanja onoga što želimo i onoga što nam se događa. Dakle, postići harmoniju sopstvene ličnosti temelj je svakog konkretnog uspeha.

 

Image result for jasna šekarić

 

 

Obračun sa zabludama i greškama prošlosti

 

Ne smete se više obazirati na ranije zablude i omaške ako želite da koračate napred.

Uzdignite visoko glavu i svoj pogled upravite napred, u budućnost.

Razvijajte svoju ličnost i pronađite svoj put ka ličnom uspehu.

 

Važno: postavljanje cilja

 

Čovek bez cilja ja kao trska koja se povija po vetru, parče hartije koju slučajnost baca čas tamo čas ovamo, brod bez krme koji će pre ili docnije da progutaju talasi.

Cil, međutim, daje sadržaj životu, daje čoveku snagu da prebrodi nezgode i bodri sve energije da se stave u službu određene stvari.

Bez cilja je nemoguća ikakva koncentracija, a bez koncentracije nema uspeha.

I najbolja puška u rukama najboljeg strelca je bez vrednosti ako strelac ne zna kuda gađa. Zbog toga postavite sebi cilj u slučaju da to već niste učinili.

 

Cilj tačno određen i velik!

Samo onaj će napredovati ko tačno zna šta hoće: po sigurnom delanju raspoznaje se ličnost svesna svoga cilja.

Pošto je uspeh strogo vezan za sigurno odlučivanje i brzo delanje, potrebno je da imate ne samo približan već strogo određen cilj. Nedovoljno je npr. ako biste rekli da želite da postanete bogati i srećni. Čime hoćete da postanete bogati, čime želite da postanete srećni, o tome morate da budete sasvin načisto.

Postavite sebi cilj koji odgovara vašim sposobnostima, ali ne postavljajte sitan cilj. Ne smatrajte se suviše neznatnim i bez ikakve vrednosti, tako da nikakav veliki cilj nebiste mogli da postignete.

Kada se nešto ozbiljno hoće, onda ne postoji gotovo ništa što ne može da se postigne.

Važno je da verujete u ostvarivanje vaših namera, jer na taj način istrajnost koja je neophodno potrebna za postignuće cilja postaje snažna i velika. Ko u sebe ima malo pouzdanja, malo će i da uradi. Ukoliko se više uzdamo u sebe, utoliko ćemo više i da postignemo.

 

Put ka cilju

 

Put ka svome cilju podelite u male etape. Na prvu etapu skoncentrišite svu svoju snagu volje i tela, i učinite sve što treba da je prebrodite. Kad to postignete, onda novom snagom napred, dok ne postignete ono što hoćete.

Vreme je novac! Svaki neiskorišćen trenutak je nepovratno izgubljen!

Zamislite samo koliko možet osetno da se poveća vae znanje, ako svai dan naučite po jednu stvar. Posle godinu dana to već iznosi 365 novih znanja!

Vreme kao i energija skoro da i ne dolaze u pitanje kad se ima na umu da čovek u toku jednog jedinog dana utroši mnogo više snage i vremena na beskorisne i sporedne stvari.

 

Oskar Šelbah

U knjizi: Moj sistem uspeha, 1939. godine

Videti još kategoriju:

ciljevi

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (60) Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>