Oduševljavaj se

 

Oduševljenje je ono što čoveka pokreće u radu i životu. Bez oduševljenja, kraj sve naše inače podobnosti, nema uspeha. Zna se da svak od nas ima u sebi više onih uspavanih, skrivenih moći, negoli onih koje su u radu. Može neko biti obrazovan, može imati zdravo rasuđivanje i dobre osobine, pa opet zato ništa se ne može znati, dok se god misli i u dela ne unese i srce. A u misli i dela unositi srce, to je oduševljeno raditi i misliti.

Oduševljenje je moć koja pokreće svet. Sve što je stvoreno, kroz oduševljenje je stvoreno. Bez oduševljenja nema uverenja, koje čoveka goni na rad i naprezanje.

 

Image result for exciting work

 

Oduševljenje je ono toplo podneblje, pod kojim sagorevaju plodovi misli i odluka. Ono je ona vatra, koja zagreva i stvara snažno delanje. Oduševljenje je onaj plamen, u kojem se kuju čvrste neprelomne odluke.

U sebi valja održavati tvorce energije, a to su: radost, oduševljenje i ljubav. Srce bez glave ili glava bez srca bilo bi samo pola sreće. Nije dosta razum, nego se traži i osećaj. Zato osećaj valja vaspitavati, da bi nam dao čvrstu volju, bez koje nema uspeha u životu.

„Od sve snage“, valja da nam je lozinka, ako želimo da započeto delo doteramo do kraja.

I najslabiji čovek može nešto postići, ako svu svoju snagu upravi jednoj meti (= cilju).

 

Iz knjižice: Tajna uspeha u životu, izdanje odlične knjižare S. B. Cvijanovića u Beogradu, 1928.

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (59) Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>