Dobar upravljač i vođa: pravi čovek plemenite vrste

 

Dobar roditelj, suprug, menadžer, lider, politički vođa se ne ceni po onome što zna već po onome kakav je – pravi čovek, čovek plemenite vrste. On je neko.

Dobar menadžer, vođa ili roditelj treba da bude tehničar, političar i psiholog – praktičar jer efikasnost izvršenja zavisi od toga koliko kontrole može biti sjedinjeno u okviru nekog zadatka, koliko saradnje može biti osigurano za ispunjavanje odgovornosti od onih koji su potrebni za izvršenje.

 

 

9 važnih osobina koje vođa treba da potraži u sebi

 

  1. Svest o samom sebi

 

Dobar vođa mora da bude svestan toga šta radi, stila upravljanja kojem pripada.

 

  1. Svesnost

 

Vođa mora da shvati posledice i značenje svojih akcija, uključujući uticaj sopstvenog ponašanja na ponašanje drugih ljudi.

 

  1. Dobra zaokruženost

 

U dobrog vođe nema nula ni u jednom od četiri elementa upravljanja (postizanje rezultata, upravljanje, preduzimljivost i ujedinjavanje ljudi). Da li on može da obavlja sve četiri uloge? Razlika između dobrog i lošeg vođe jeste u tome da je on fleksibilan, a drugi to nije. Lošeg vođu nefleksibilnim čini nesposobnost da obavlja – a time i ceni i poštuje – sve ono što se od njega zahteva (pri čemu nisam mislio da u svemu tome treba da postigne izvrsnost).

 

  1. Uravnoteženo mišljenje o sebi

 

Da bi bio sposoban da sastavi efektivni tim, vođa mora da ima uravnoteženo mišljenje o samom sebi, kako bi mogao da utvrdi kakva vrsta ljudi mu je potrebna da bi ga upotpunila.

 

  1. Prihvatanje jakih i slabih strana, i svest o sopstvenoj jedinstvenosti

 

Prihvatanje sopstvenih slabosti uslov je da se one isprave. Svi mi posedujemo ograničenu energiju, te ako vođa svoju troši na odbijanje da prihvati ko je, ostaće mu je malo, ili nimalo za prilagođavanje i prerastanje u ono što želi da bude.

 

  1. Mogućnost da se u drugima otkriju izvrsnost, ili slabosti

 

Vođa mora posebno da bude sposoban da u drugim ljudima uoči izvrsnost u oblastima u kojima njemu samom nedostaje. Nažalost, mnoge vođe strahuju od izvrsnosti drugih. Da li će vođa koristiti i razvijati ljude različite od sebe, umesto da se opredeli za sigurno rešenje kao što je angažovanje sebi sličnih osoba?

 

  1. Prihvatanje i poštovanje razlika u drugima

 

Može li vođa da vidi lepotu u razlikama? Može li da ih prihvati, poštuje i neguje? Da li je svestan da stoga što sam ne može da bude superioran u sve četiri uloge, njegovi potčinjeni u idealnom slučaju treba da budu u nekom pogledu superiorni u odnosu na njega? Da li on to može da prihvati, a da se ne oseti ugroženim?

 

  1. Sposobnost da se u teškim situacijama obuzda i opusti

 

U osnovi, biti dobar vođa znači znati kako da se ne složiš, a da ne budeš neprijatan. Ja u šali kažem da se dobar vođa može prepoznati po dubini ožiljaka koje ima na jeziku.

 

  1. Stvaranje okruženja koje uči i u kojem sukobi mogu da se reše ulivanjem i ispoljavanjem uzajamnog poverenja i poštovanja

 

Kako vođa prihvata sukob, kako ga pravda i obuzdava? Onaj koji ne može da uliva i ispoljava poverenje i poštovanje nije sposoban da pomogne u rešavanju sukoba koji neizbežno izbijaju u međusobno dopunjujućem timu. Mi se razvijamo suprotstavljanjem stavova, budući da drugi imaju gledišta koja mi nemamo.

Nekom to može da se ne dopadne, može da mu ne odgovara, ali – iz toga se uči.

 

prof. dr Isak Adižes, preduzetnik

 

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>