Izgradite reputaciju na poslu (i u životu)

Dobar glas se daleko čuje – loš glas još dalje.

Srpska narodna poslovica

 

Sigurno imate nekog kolegu za kojeg govore da je dobar  momak ili saradnicu za koju u svakom razgovoru kažu da je dobra devojka. To je tip osobe koju bi svako rado imao u svom društvu, nevažno o kakvoj se aktivnosti radi.

 

Dobra reputacija (= ugled, ime, glas) jednostavno olakšava sve čime se bavite. Reputacija ne utiče samo na lični život, ako vam se tako čini, nego i na poslove.

 

 

Nije važno da li ste vlasnik prodavnice, da li radite u velikoj kancelariji, prodajete knjige ili cipela, ako imate lošu reputaciju, zasluženo ili ne, i posao će vam ići loše.

Dobra reputacija nije nešto što se može postići preko noći, ona je proizvod niza akcija kroz neko vreme. Dobru reputaciji nećete steći tako što ćutite, nego budete li govorili prave stvari (valja se ili se ne valja) u pravo vreme i potvrđivali ih pravim postupcima.

Koja vrsta postupaka će vam pomoći da izgradite dobar ugled?

Za početak morate znati da za izgradnju ugleda treba mnogo vremena, ali za njegovo narušavanje je dovoljan trenutak.

Koliko ste puta videli da ugledan političar, preduzetnik, direktor škole uništi svoj dugo građeni ugled samo jednim glupim postupkom, Poenta je da često za izgradnju reputacije treba ceo život, a sve to može se poništiti samo jednim nepažljivim korakom.

Kod ugleda je važno takođe da je „lepljiv“.

Problem je ako ste u vašoj sredini stekli negativnu reputaciju.

Još jedna stvar bitna za reputaciju je da se ona uglavnom širi vrlo brzo. Zbog toga ako radite nešto loše, nemojte se zavaravati da niko niad neće saznati jer vremenom sve izađe na videlo („Zaklela se zemlja raju, da tajne sve doznaju“, kaže srpska narodna poslovica).

 

Vaš ugled je u Vašoj vlasti (rukama)!

 

Pop psihologija, Ljudi koje svi vole, Dnevnik, Novi Sad, TV magazin, 7-13. juna 2015, str. 29.

 

Odabrao i i priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>