Dobro upravljanje sopstvenim životom

„I ljubi bližnjeg svoga kao sebe sama.“

Biblija (Mk. 12, 31)

 

Uspeh dolazi iznutra, iz unutrašnje snage pojedinca, porodice, organizacije ili društva (= države, napomena prir.).

Da bi pojedinac dobro upravljao životom treba da uvažava svoja sopstvena suprotstavljena opredeljenja i ideje. Samopoštovanje je polazna tačka.

 

 

Da bi jedna osoba poštovala druge i imala poverenja u njih, mora prvo da poštuje sebe i da ima poverenja u sopstvene snage i vrednosti.

Samopoštovanje predstavlja sposobnost slušanja i uvažavanja sopstvenih opredeljenja u onoj meri u ko joj to činimo prema mišljenju i stavovima drugih ljudi.

Pojedinac mora da poštuje svoj unutrašnji glas i svoju intuiciju.

Čovek takođe mora da ima poverenja u sebe. To znači da osoba podržava unutrašnje zajedništvo sopstvenih interesa, da ima viziju svoje budućnosti i da nije rastrzana porivima koji dolaze iz različitih strana njene ličnosti (7 – srce, duh, duša, raz-um, volja, svest i savest, napomena prir.)

Vera u sopstveni put i lične vrednosti (utemeljene u kulturi naroda kom pojedinac pripada, napomena prir.) je ono što nas štiti od rasipanja vremena i energije na trenutna i često hirovita zadovoljstva.

Za postizanje ličnog uspeha suštinski je važno da izgradimo samopoštovanje i samopoverenje, to jest da razvijemo sposobnost slušanja nas samih i poverenje u svoje unutrašnje ja.

 

Dr Isak Adižes, profesor menadžmenta i preduzetnik

Priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

Videti još:

 Adižesologija

 Čovek je zbir 7 neopipljivih entiteta

 Obrazac celovite (integralne) ličnosti

 Matrica ličnosti

 Samoprocena (upitnik)

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>