Temeljitost, a ne površnost

Naš narod kaže: „Što je brzo, to je kuso”. A Nemci imaju izreku „Gute arbajt brauht cajt”, t.j. dobar posao zahteva vremena. Obe te izreke važe kako za materijalnu tako i za duhovnu granu naših poslova.

Sve što je na brzu ruku proučeno, ostavlja u našoj svesti tek samo plitke tragove. Pa stoga ili je tek upola, ovlaš, površno i nedovoljno shvaćeno, ili se ubrzo zaboravi, kao da u opšte nismo ni znali.

 

Image result for superficiality

 

Površnost uljuljkava

 

Površno znanje je gore i od samog neznanja. Jer nas površnost uljuljkava kao da smo za tu stvar spremni, pa u tom uverenju lako možemo poći lažnim tragom, doći na nesigurnu i klizavu strmu stazu i survati se u neuspeh.

Kada bi baštovan samo plitko začeprkao zamljinu površinu i tako zasadio voćku ili zasejao usev, mi bismo sa sigurnošću unapred znali da mu je sav trud uzaludan baš zbog njegove površnosti u poslu. Pri takom površnom radu bilo bi čudo kada bi mu posao urodio plodom. Površan rad je već unapred osuđen na neuspeh. Tako je to svuda, a naročito važi ta istina u praktičnom privrednom radu.

 

Površnost je plitkost

 

Staložen čovek neće brzopleto ulaziti ni u kakav posao. Prvo će razmisliti o svim mogućnostima u toku poslovanja isprečiti. Ako mu u njegovom radu ipak iskrsnu i neke nepredviđene okolnosti, on će se, baš zato što nije površan, umeti i u tome snaći. A pri tome imaće jedno unutrašnje umirenje, da je od svoje strane učinio sve što je mogao radi što boljeg uspeha. Imaće uverenje da on nije površno postupao te će i eventualni neuspeh lakše moći podneti.

Površan čovek traži uslove i uzroke za uspeh ili za neuspeh izvan sebe. On veruje u sudbinu, protiv koje su čovečje sile nemoćne. Nalazi da se neko rodio pod sretnom zvezdom. Vidi u svojoj okolini večite dušmane, koji mu idu o glavi. Tuži se na neprilike u svetskoj konjukturi. Jednom reči za svoje lične neuspehe traži uzroke izvan svoje ličnosti. Međutim taj uzrok vrlo često i ponajviše leži u njemu samom i njegovoj površnosti pri poslu, samo što on taj pravi uzrok previđa, izbegava ga i neće da ga vidi.

Jer i za samu uviđavnost o svojim vlastitim pogreškama treba izvesne temeljitosti pri presuđivanju, a površan čovek prosuđujući plitko nije sposoban da se toliko udubi u samu stvar i u sama sebe, da bi mogao doći do objektivna zaključka o vezi između posledica i uzroka.

Površno zasnovana radnja, bez stručne spreme, bez dobrog poznavanja sredine i njenih potreba, bez dobro odabranog mesta za samu radnju, bez potrebnog kapitala, bez prethodne reklame i druge organizacije, – tako površno zasnovana radnja ne može uspevati. Površnost je unapred osigurana preka smrt i najboljih ideja. Uzaman su dobre zamisli i plemenite namere, bez temeljitosti u prethodnoj spremi i bez istrajnosti u samom izvođenju, i dobre ideje i plemenite namere su kao rakete. Brzo planu a još brže se ugase. Na plamenu od rakete ne kuva se ručak. Dobro kaže jedna stara izreka: Put u pakao popločan je najboljim namerama.

 

Raskrsnica ka uspehu

 

Površnost i temeljitost su raskrsnica. Jedna vodi u propast, a druga ka uspehu. Ko želi da izbegne propast, neka se kloni površnosti. Ko teži za uspehom, neka ne izbegava napor i trud da bi posao bio temeljit.

Površan čovek gleda, a temeljit vidi. Površan blene, a temeljit posmatra. Površan čeka da se prilike poprave, a temeljit sam sebi stvara povoljne prilike. Površan se žali da ga rđavi ljudi iskorišćavaju, a temeljit pronalazi nove mogućnosti za rad, praktično ih ukopčava u svoje interese i primenjuje ih prema prilikama datog momenta i sadašnjosti.

Površan kuka i propada, a temeljit se dovija, snalazi i napreduje!

Privrednik

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (59) Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>