O započinjanju sopstvenog biznisa

Pored dokumenata, novca i dobrog biznis plana, za pokretanje biznisa potrebno vam je samopouzdanje da možete da budete sam svoj gazda, Međutim, postoje i začkoljice za koje ipak nismo spremni. Budući preduzetnik treba da obrati pažnju na sledeće stvari:

 

Image result for calculate money

 

1. Šta zaista znači biti sam svoj šef

2. Šta zaista podrazumeva „razviti novi proizvod“

3. Prava vrednost kontakata

4. Prodaja nije „lako ćemo“ stvar

5. Vaš biznis plan izgledaće smešno za šest meseci

 

1.

 

To što imate veru u sebe i istrajnost dovešće vas do ostvarenja ciljeva, ali ceo proces će vas mnogo promeniti. Godinama ćete 24 časa, sedam dana u nedelji brinuti o biznisu, i sve one stvari koje su drugi obavljali umesto vas, moraćete sami, ili ćete čak plaćati neome da to obavi. Čak i tada ćete biti svoj kurir, serviser, administrativni radnik ili knjigovođa. Preko noći ćete morati da razvijete veštine i znanja za izazove koji slede.

 

2.

 

Pripremite se na mnogo stresa i muke i na to da ćete sasvim sigurno gubiti dosta para. Dobar početak je ispitati ideju iz svih uglova. Pripremite se emocionalno i finansijski da izgubite mnogo, mnogo novca, ali i da bez perioda oplakivanja krenete sa nekim drugim u projekat.

 

3.

 

Mnoge kompanije pružaju savetodavne usluge, ali ako pročeprkate po adresarima, shvatićete da je mreža onih koji mogu da vam daju savet mnogo šira. Pitajte prijatelje za konkretne stvari, možda se iznenadite odgovorom.

 

4.

 

Možete da pratite sve savete školski: kreirate moderan sajt, relamirate se onlajn i na društvenim mrežama, šaljete pres saopštenja, čak i flajere, ali nema uspeha preo noći. Iza svega stoji proliven znoj i suze, i vodite računa da ne skrenete ili ne bankritirate, ili oboje, dok biznis ne krene.

 

5.

 

Možda je pisanje biznis plana prvi važan korak koji vam je pomogao da se fokusirate i primenite profesionalan pristup, ali posle nekoliko meseci, shvatićete koliko je prvi projekat izgledao laički i naivno. Važno je iscepati ga i napisati nov, što će pokazati da ste fleksibilni i spremni za nove izazove.

 

ključne reči

 

– novac, plan, samopouzdanje, gazda, šef, preduzetnik;

vera u sebe, istrajnost, ciljevi, rad, veštine, znanja;

novo, proizvod, stres, gubitak, ideja, ispitivanje, udruživanje-saradnja;

kontakti, mreža, prijatelji;

prodaja, reklama, uspeh, znoj, suze, bankrot;

fokusiranje, profesionalizam, fleksibilnost, izazov.

 

Lara Keli, britanska preduzetnica i autorka uglednog Gardiana

Priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>