Ne rascepkavaj se!

Sunčevi zraci u isto vreme i na istom mestu nisu u svakom slučaju od istoga dejstva. Slobodno i rasuto zračeći sunce nas zagreva, ali za to ne potpaljuje požar. A isti ti zraci, skupljeni kroz sabirno stakleno sočivo, dobijaju toliko pojačanu snagu, da žegu pale i lako mogu čak i požar da prouzrokuju. Eto ti najočiglednijeg i vrlo poučnog primera kolika je razlika između rascepkanih sila i između koncentrisane snage.

 

 

 

Image result for laserski zraci

 

Ekonomija čovekove snage

 

I čovek emituje iz sebe snagu, umnu i fizičku.

I sa tom ljudskom snagom zbiva se isto tako kao i sa sunčevim zracima.

Racepkane snage, podeljene na više strana, nemaju i ne mogu ni imati onoga dejstva, što će imati sila, koja je u svoj celokupnosti svojoj uperena na jednu tačku, na jedan posao.

Stariji, iskusniji radnici znaju za ovo pravilo, jer ih je na to naučio život. Češće greše protiv ovoga pravila mlađi ljudi, – greše dok se i oni ne opeku životnim iskustvom, pa da posle takve pouke i štete posle i oni budu oprezniji.

Neoprezni početnik sa nešto obrtnog kapitala, u želji da se brzo obogati, u isti mah ulazi u više poslova.

Usled takvih raznovrsnih svojih poslova on stiče mnogostruke društvene veze, društvo počinje o njemu da vodi računa. Njemu se odaju društvene počasti. On ulazi u upravu raznih ustanova i organizacija. On je mlad, pa mu sve to godi i mili mu se što nije zaboravljen, što je istaknut.

 

Snaga, vreme, pažnja

 

Lepo je kad mlad čovek ne žali svoju snagu, već radi oko svojih poslova. I treba da radi dok je mlad, jer je i mladost sama po sebi jedan kapital, koji bi upravo bilo grehota ne iskoristiti. Lepa je i saradnja na društvenim poslovima i služba u socijalnim dužnostima, – ali u svim tim radovima, poslovima i dužnostima ne sme se gubiti iz vida glavni princip, a to je da se snaga, vreme i pažnja suviše ne rascepkaju, pa da se ne bi dogodilo, da radeći svugde, nigde ništa čestito ne uradimo. Ne sme se gubiti iz vida mudra ekonomija snage i vremena, i sabiranje sve energije i ambicije na glavnoj tačci rada.

Mudar čovek valja svagda da je svestan toga koliko je on jak imovno i sa koliko kredita se sme uz svoj kapital poslužiti, da se ne bi preko mere opteretio, pa da izgubi. Paziti valja na tu okolnost, jer ko traži veće, lako može izgubiti i ono iz vreće.

Vi ćete se sećati one priče o lakoumnom majmunu, koji je iz jedne dosta tesne posude hteo da izvuče prepunu šaku lešnika, ali nije mogao da izvuče prepunu šaku, pa ga tako uhvatiše na delu.

Ne preteruj u lakomosti, jer biva i to, da ko za tuđom vunom pođe, sam ostrižen kući dođe.

 

NE svuda i NE svagde

 

Rascepkan mnogim poslovima ti u isti mah ne možeš biti svugde i na svakom mestu, nećeš moći voditi nadzor pa će te nepažljivi tvoji saradnici i nemarni nameštenici varati, oštetiti i uvlačiti u odgovornost, koja te može vrlo skupo stati. Zato je bolje ako se ne rascepkavaš preko mere, pa se preko svojih sila ne rasplinjuješ na široko niti svojim vlastitim kapitalom, niti prekomernim kreditom, niti svojim radnim vremenom.

Jer pri svakoj takvom prekomernom rasplinutom radu ti si poluzavisan od sila koje leže izvan tebe. Ako si se poslužio kreditom, ti zavisiš od poverioca. Uđeš li u isti mah u razne veće poslove, moraš se u jačoj meri oslanjati na druge saradnike.

A sve je to veoma važno, jer je bivalo i takvih slučajeva da je pomoć tuđa skupo bila naplaćivana.

 

Zdrava mera društvenog rada

 

Još nam opreznijim valja biti pri učestvovanju u raznim društvenim počastima.

Čovek jeste da je društveno biće, pa se ne sme sasvim izvlačiti od socialnih dužnosti. Ali se i tu ima održati zdrava mera. Radeći na društvenim i javnim poslovima mi ne smemo zanemarivati ni svoje vlastite dužnosti od kojih živimo.

Jer ta naša društvena obaveza ne odnosi se samo na druge ljude, već isto tako u prvom redu odnosi se na nas same, koji smo takođe članovi društvene zajednice.

Naročito valja pri tome da su oprezni mladi i neiskusni ljudi, da ih takove društvene obaveze ne bi suviše opteretile. Društvene počasti mogu da budu kao neko jako piće, pa da opiju čoveka slabije glave. Te su počasti još i kao so. Umereno ih valja uzimati, da ne bismo presolili jelo!

 

Sabrana posvećenost

 

Prekomerno rascepkane energije i u povoljnim prilikama obično donose tek polovne uspehe. A u nepovoljnim prilikama takva razdešena ekonomija snaga lako može da se svrši slomom celokupne organizacije. Zato i savet: ne rascepkavati se preko mere. Sabrano se posveti svojoj glavnoj struci i tu saberi celokupnu svoju energiju, pa je time povoljan uspeh u preduzeću već unapred skoro sasvim siguran!

 

Privrednik

 

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>