Saveti multimilijardera mladim ljudima

U čemu je tajna uspeha?

U poštenju, pameti i pažnji. Ko ima to troje ne treba se pitati, ima li mesta za takve ljude u ma kom preduzeću. Takvi mladići nemaju potrebe za protekcijom.

 

 

Svako traži pametnog čoveka i što je čovek pametniji sve mu je cena viša. Zato negujte pamet, za nju možete uvek dobiti dobru cenu.

Tomas Karlajl, britanski filozof, govorio je da se budući milioner može sigurno poznati po tome ako su mu prihodi veći od troškova. On počinje da štedi rano, upravo od dana kad počne zarađivati.

Svako treba da počne sa platom, ali ne treba da ostane na tome.

Prva i najveća teškoća je početak. Za onog đaka koji je najbolji, za njega je stvar prosta. Njega su profesori zapazili, a profesori znaju mnoge ljude od posla; takav đak je prvi u školi, dobijao je nagrade zato što je prvi, što je dobrog vladanja, pitome naravi (= temperamenta), zdravog rasuđivanja (bona sens), metodičnosti u radu, neumorne aktivnosti. U časovima odmora nauči nešto više, nego što se u školi traži. On nikad ne potroši nego što primi, On voli svoj posao, on je već dao dokaza svoje aktivnosti i zdrave (ne na štetu drugih), a bogatstvo ga ne guši. On ima da stekne (= obezbedi) mesto u svetu; još nije milioner, tek će da postane. On nema oca bogataša ili što je još opasnije, bogatu majku, koja može i hoće da ga pomaže u neradu. On nema pojas za spasavanje, nego mora ili plivati ili potonuti.

Pre nego što napusti fakultet on je već poznat. Pre nego što je zakucao na vrata, ona su već otvorena; njega čeka neki promoćuran čovek od posla. Njemu vrata otvara ne diploma, nego njegove izuzetne sposobnosti i reč, dve od profesora, koji su ga kao mladića videli.

Najbolje je tako – sa 26 godina samostalno otpočeti ili preuzeti dobru stariju radnju, a prema svojim i prema ostalim prilikama.

 

Endrju Karnedži, kralj čelika

 

Dodatak priređivača

 

U ovom vremenu, na početku XXI veka,  mladi ljudi skloni su da isticanje svojih drugova u školi nazivaju štreberstvom. Greše. Reč štreber je nemačkog porekla i znači: laktanje. Priređivač ovog teksta ne veruje i neće da veruje da se čitaoci ovog teksta laktaju na štetu drugog čoveka. I zato se ne osvrćite – onima koji vam kažu da ste štreber odgovorite da jeste to na kub i nastavite da učite i radite, sa jasnim ciljem da budete uspešni u duhovnom i materijalnom pogledu.

Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Saveti multimilijardera mladim ljudima, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>