Prepoznavanje emocionalnog manipulatora

Emocionalna manipulacija podrazumeva pokušaj prikrivene kontrole nad događajima, situacijama i drugim ljudima, smišljeno baratanje pogrešnim podacima, izvrnutim činjenicama i lažnim interpretacijama, kako bi se ostvario cilj – pribavljanje koristi za sebe ili osvajanje tuđe naklonosti, bez obzira koliko to drugome štetili ili ne.

 

 

Razlozi i ciljevi manipulacije

 

Različiti u načini na koji mogu da nas kontrolišu, ali im je cilj isti – da učinimo ono što manipulator želi. Stručnjaci tvrde da je ova „igra upravljanja drugima“ sve prisutnija u svim oblastima života, bilo da su u pitanju kolege, prijatelji, partner ili porodica.

Jako je teško prepoznati emocionalne manipulatore, jer oni perfidnim i svesnim tehnikama u našem umu stvaraju neku vrstu iluzije koju je veoma teško prozreti. Razloga za manipulaciju ima dosta: da bi neko dokazao da je u pravu, da bi sprečio neku odluku, da bi postigao kontrolu i moć, izbegao odgovornost, da bi nas ponizio ili promenio ponašanje druge osobe.

Ukoliko se često osećate nezadovoljno ili uznemireno u komunikaciji s određenom osobom, previše razmošljate o onom što ćete reći ili uraditi, moguće je da ta osoba manipuliše vama.

 

Znakovi koji ih otkrivaju

 

Nalaze se svuda oko nas. Vrlo ih je teško prepoznati. To su osobe koje vole da upravljaju drugima, vešto se prikrivaju, imaju mnogo lica i transformišu se prema potrebi.

Emocionalni manipulatori su stručnjaci u izvrtanju stvari u svoju korist, u opravdavanju svojih postupaka, nalaženju izgovora, nuđenju (svojih) rešenja. Zajedničko većini manipulativnih ljudi je da umeju da pronađu tuđe slabe tačke (često znaju nađe najveće tajne), a zatim i da ih upotrebe kao glavno oružje u ostvarivanju ciljeva. Nezgodno kod njih je to što su vrlo suptilni i podmukli, a tehnike su im razrađene.

Postoji niz znakova po kojima možete da prepoznate osobe koje manipulišu:

– uvek prebacuju krivicu na drugog;

– ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke;

– ne podnose kritiku;

– vole da se prikazuju kao žrtve;

– menjaju raspoloženja;

– nepredvidivi su;

– prikriveno prete ili otvoreno ucenjuju.

 

„Pakovanje“ manipulacije

 

Manipulacija takođe može da bude upakovana u lepe reči: pohvale, saosećanje, preterana izvinjenja, ulagivanje ili iznenadnu brižnost, zasipanje poklonima, sitne usluge… samo su neke od njihovih obmana. Na taj način manipulator kreira privinu sliku prisnosti i ljubavi, mnogim ljudima upravo to nedostaje.

Snažno oružje manipulatora je osećaj krivice koje nameće izjavama kao što su: „Posle svega što sam učinio / la za tebe“…

Manipulatoru ste uvek vi za sve krivi – problem nikad nije u njemu, jer su oni majstori nametanja krivice, čak i onda kad niste krivi. Efekat je vrlo snažan – navodeći poluistine, on motiviđe osobu na pokajanje zbog nečeg što (ni)je uradila.

Postoji još strategija da se upravlja ljudima, kao što su vređanje na ličnom nivou, provociranje, laganje, zastrašivanje i pretnje odbacivanjem, ogovaranje i ismevanje tuđe ličnosti. Ova vrsta manipulacije ne pogađa samo dugotrajne veze, nego i prijateljstva, poslovne i porodične odnose.

 

Kako se odbraniti od manipulatora?

 

Budite korak ispred i prepoznajte znakove manipulacije.

Manipulator se neće promeniti, na vama je da promenite svoje ponašanje i odnos prema njemu.

Zauzmite se za sebe, i ne popuštajte pred ucenama. Prestanite da smišljate opravdanja za to kako se manipulator ponaša prema vama. Ojačajte i izgradite sistem podrške – porodice i prijatelja.

 

Vesna Bantić Stefanović

 

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 3 votes)
Prepoznavanje emocionalnog manipulatora, 8.0 out of 10 based on 4 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>