6 koraka uspešnog poslovnog razgovora

Ako želite da ostavite dobar utisak na šefa, bilo da se radi o razgovoru za posao ili želite da zatražite povišicu, važno je da jasno kažete šta želite, ali da ne budete napadni, savetuje psiholog Radmila Grujičić.

– Napadnost i skromnost ne prolaze u poslovnom svetu. Nađite sredinu. Osoba koja je svesna svojih kvaliteta, ali prihvata da nije najpametnija, najbolje prolazi. Treba govoriti sa stavom, ali izbegavajte parolu „ja sve znam“ – kaže Grujićeva.

Psiholog poručuje da ne govorite sasvim tiho, da ne pričate previše, ali i da ne budete suviše šturi u objašnjenjima.

1. Gledajte sagovornika u oči. Bitno je uspostaviti kontakt pogledom, jer time sagovorniku dajete do znanja da ste u potpunosti uključeni u razgovor i da uvažavate ono što on ima da kaže.

2. Ne okrećite leđa. Kada izlazite sa poslovnog razgovora, greška je okrenuti leđa i izaći. Mnogo je bolje da ste pri izlasku okrenuti licem, nasmešite se, klimnete glavom i zatvorite vrata.

3. Naučite da se rukujete. Najbolji utisak ostavlja srednje jak stisak, a pozdrav ne bi trebalo da bude duži od tri njihanja ruku. Studije pokazuju da poslodavci više cene jak stisak nego previše slab.

4. Ne mašite rukama. Preterana gestikulacija odaje utisak nespremnosti. Ne prekrštajte ruke, jer se to tumači kao znak nesigurnosti.

5. Pročitajte kada ste zamorni. Ako se vaši sagovornici često prebacuju s noge na nogu, to je znak da je razgovor predugačak. Skratite i privedite ga kraju.

6. Klimanje glavom otkriva namere. Ako šef brzo klima glavom i ima uravnotežen pogled, želi da učestvuje u razgovoru, ali ako prilikom klimanja stalno trepće – želi da se razgovor što pre završi. Lagano klimanje pokazuje aktivno slušanje.

Blic, Beograd, 6. oktobar 2014. godine, str. 29

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>