Otac sinu (12) o upravljanju

Ako dobar budeš, biće ti i država (čitaj: organizacija, napomena prir.) jaka i utvrđena – a slaba i nejaka ako drukčiji budeš. Stoga neka su ti čast i dužnost najveće blago ovoga sveta. Tek tako ćeš doći do blagostanja, slave i veličine!

 

Pravda – pravednost

 

Dospeš li jednom do toga, da svojom zemljom možeš mirno upravljati, a ti budi pre svega pravedan kako prema bogatome i silnom, tako i prema siromašnom i slabom. Gledaj da stekneš sebi prijatelja, jer si prijatelji u životu čovekovom to što je sunce zemlji.

 

Strpljenje

 

Mirno trpi što ti je suđeno, ne plaši se kad pogibao dođe, gledaj da ti razum i hrabrost budu u pomoći ako te sreća ostavi. Svoju nesreću podnosi strpljivo; sakrij svoje bolove i rane tako, da se ne može neprijatelj nesreći tvojoj radovati, rane tvoje ismevati!

Savetnici

 

Skupi oko sebe mudre i odane savetnike, da ti putevi svetli budu. Ovo malo što vredim imam zahvaliti svome ocu, koji mi je vođa u ranoj mladosti bio.

Iz testamenta Đurđa Kastriotića (Skender Bega) – sinu Ivanu kad je imao 12 godina,

Zastava, Novi Sad, br. 271, 11 (24) XII 1912. godine, str. 2.

 

Priredio Slobodan Ivošević(59), Stariji Menor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>