O uspehu, novcu i bogatstvu

Gledaj da stekneš, a što stekneš upotrebi na dobro – kaže srpska narodna poslovica. Verovatno  nešto tome slično kažu i poslovice drugih naroda. Da biste stekli, odnosno postigli uspeh oličen i u novcu i u bogatstvu (što je prirodna čovekova težnja i pravo!), skrećemo Vam pažnju na tu činjenicu i poklanjamo u to ime ovaj tekst.

 

O uspehu

 

Uspeh zavisi od količine energije koju unosimo u sve što radimo. Šta god da radite, uložite u to svoju punu energiju. Snaga vaše volje upravlja tom energijom.

Možemo da postignemo veliki uspeh u životu ako disciplinujemo sebe da radimo jednu stvar (= cilj) u određeno vreme, da je radimo svim svojim srcem, da ne budemo rastrojeni brigama zbog onih stvari koje želimo da postignemo, ili koje smo u prošlosti želeli da postignemo. Drugim rečima – treba ostati koncentrisan na cilj, ali i emotivno nevezan za njega.

I na kraju – uspeh je ono što neko postane, a ne ono što neko postigne.

 

O novcu

 

Novac jeste važan na ovom svetu.

Novac sam po sebi nije ništa veće zlo od dinamita. Dinamit može korisno da se upotrebi za izgradnju puteva, ili destruktivno, za demoliranje zgrada. Novac, slično tome, može da se upotrebi za divne stvari. Čovekova pohlepa je ta koja često usmerava novac ka zlim ciljevima.

Novac predstavlja tok energije. Zlo nastaje kada se novac obožava i gomila radi sebe samog. Gomilajući ga, mi kočimo tok energije.

Novac, kada ga gomilamo, postaje ustajao. Da bismo omogućili stalan protok novca, naučimo prvo da ga posmatramo, ne kao stvar, već kao oblik energije.

Prekomerno gomilanje novca umrtvljuje čovekovu svesnost o novcu kao energiji, a povećava svesnost fiksirane materijalne realnosti, ograničene kvantitetom.

Najbolje je da novac shvatimo tako, da tražimo samo onoliko koliko nam treba (za normalan, dostojanstven život, primedba prir.), a ne da zahtevamo da postanemo multi-milioneri.

Sticanje novca nije stvar sreće. Za to postoji egzaktna formula.

 

O bogatstvu

 

Šta je bogatstvo?

Bogatstvo je svest o izobilju. A siromaštvo je svest o oskudici. Bogatstvo i siromaštvo su stanje uma. Bogat si, ili si siromašan onoliko koliko to veruješ da jesi.

Razumno koristite novac kada obezbedite najveću moguću dobrobit za vas lično i za druge.

Bogatstvo je nešto što mi stvaramo.

Zarađivanje novca može biti umetnost, ima spiritualni aspekt tj. može da unapredi duhovni razvoj.

Bog je takođe u novcu, u biznisu i bankama, isto koliko je u planinama, oblacima, hramovima i crkvama.

 

Upotreba novca i bogatstva

 

Nije važno samo koliko imate, nego kako dobro znate da iskoristite to što imate.

Efikasan način upotrebe bogatstva je sistem davanja desetine – tradicionalnih 10% od vašeg prihoda dajte u Božje ime, za neku dobru stvar.

 

Ključne reči:

 

uspeh, energija, volja, koncentracija, novac, cilj, potrebe, formula zarađivanja, bogatstvo, dobrobit, izobilje, stvaranje, duhovnost,

desetina (10%), Bog, dobro

 

Donald Dž. Volters, osnivač, direktor i učitelj, Cristal Clarity c/o

priredio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

Pogledajte još i sledeće postove:

 10 uslova napretka i uspeha (studija slučaja)

Smernice ka dobrom putu uspeha (ličnog i zajedničkog)

Volja i uspeh

Čovek je zbir 7 neopipljivih entiteta

Prvo pravilo štednje: 10%

Postavljanje cilja – smisao (razlog) života

O principa časnog bogaćenja (generacijsko iskustvo)

I duhovno bogatstvo je važno

Duhovno i finansijsko blagostanje

 

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>