Mudro upravljajte novcem! (finansijski savet za bivše učenike i studente)

Ljudi često prelaze iz studentskog u poslovni svet zadržavajući manire upravljanja novcem koji su im dobro koristili u studеntskim danima, ali nisu adekvatni za život odraslih (donekle i lični primer).

Dilema  učenika i studenta se svodi na pitanje: „Kako najbolje potrošiti novac?“ S obzirom na činjenicu da se od sume novca dobijene za džeparac ili od stipendije najčešće ne može uštedeti dovoljno da bi se rešilo stambeno pitanje, kupio automobil, mlad čovek ni ne dolazi u priliku da donosi velike odluke vezane za raspolaganje novcem. Posledica ovog može biti nevešto raspolaganje novcem u kasnijim životnim fazama.

Česte zamke (pogrešne odluke) koje treba izbeći:

a) „Još nemamo dovoljno novca za veliki stan, ali da bar imam nova kola. Kupićemo nova kola, iako moram da potrošim svu ušteđevinu i uzmem kredit na pet godina. Stan ću kupiti posle toga.“

b) „Počeo sam da radim. Imam solidna primanja. Daj da još koju godinu proživim studentske dane i potrošim novac na provode i putovanja, a onda ću misliti o budućnosti.“

c) „Bilo bi lepo da sinu koji je nedavno položio kupimo nova kola. Ova porodična su već stara, a on jako želi nova. Moram uzeti sav novac koji smo uštedeli, ali nema veze. Uštedećemo ponovo.“

Genelani nedostatak ovakvih razmišljanja je prevelika fleksibilnost u poštovanju liste prioriteta, odnosno njeno odsustvo.

Specifični nedostaci u konkretnim slučajevima su sledeći:

a) Nova kola gube vremenom vrednost. Ako nisu prilagođena životnom standardu korisnika, tj. ako on nije u stanju da lagodno plati popravku svakog kvara do kojeg dođe verovatno ih i ne treba kupovati pošto su kvarovi i ulaganja u automobil neminovnost.

b) Dobro radno mesto, visoka primanja i životni standard danas i proteklih godina ne znači da će isti okolnosti biti sutra, za tri, pet ili deset godina. Štedi se i ulaže strogo po prioritetima onda kada se ima od čega. Kada se posao izgubi ili plata bude drastično smanjena, „proživljene godine“ i „nezaboravna letovanja“ će biti slaba uteha.

c) Kupovina novih kola detetu u ovoj situaciji nije odraz porasta životnog standarda, već emocija koje nemaju ekonomskog utemeljenja. U suprotnom, nova kola bi bila kupljena još ranije. Takve odluke mogu ugroziti finansijsku stabilnost porodice, a dete neće učiniti dugoročno srećnim. Kupovina jeftinijih polovnih kola koja nisu skupa za održavanje može biti pravo rešenje.

Najsigurniji pristup je napraviti listu životnih prioriteta koji obuhvataju veća finansijska ulaganja (školovanje dece, rešavanje stambenog pitanje, kupovina automobil, putovanja, itd.). Napravite plan kako ih ostvariti i dosledno ga se držite.

Ako se ispuste šanse da se odmah napravi plan prioriteta (ako ga već niste imali), da se uštedi danas (ako imate od čega), da se realizuju velika ulaganja po prioritetima (ako se dvoumite između stana, kola ili putovanja, a stan vam je prioritetniji) i ako se striktno ne pridržava isplanirnog (plana prioriteta, plana štednje, odbijanje upotrebe lakih keš kredita za stvari bez kojih se može živeti), vrlo je moguće da ćete u budućnosti zažaliti zbog toga.

Pogrešne odluke u ovoj sferi mogu biti izvor dugoročnih frustracija i trajnog narušavanja porodične harmonije.

Ako ste nezaposleni, student ili učenik, napravite predviđanje koliko ćete zarađivati i plan kako ćete trošiti novac u budućnosti. Budite strogi i racionalni.  Obavezno zapišite to u svesku ili rokovnik sa tvrdim koricama kojem ćete se vratiti posle nekog vremena. Biće vam zanimljivo kad vidite šta ste nekada planirali i kako ste predviđali da će biti. Nadajmo se da ćete jednog dana konstatovati kako su vam primanja veća nego što ste nekad očekivali, a da ste životne prioritete realizovali brže od nekada planiranog. S obzirom da ste još tu na ovom blogu, da aktivno razmišljate o sebi i svojoj budućnosti, kao i da vas je ovaj tekst držao do samog kraja, zaključujem da su šanse da se to dogodi veće od 50%.

S obzirom da je određen stepen dezorganizovanosti tipičan za ove naše prostore, a i donekle prirodan za mlađe generacije, savladajte sebe, uložite malo vremena u planiranje i promišljanje. Ispravne odluke o ključnim finansijskim ulaganjima vam mogu doneti ličnu sreću i blagostanje za ceo život.

Podelite ovaj tekst sa porodicom i prijateljima, pomozite im da bolje organizuju svoj život, donesu bolje finansijske odluke i lepše se osećaju.

Budimo bogatije i srećnije društvo!

dr Dejan Stojanović, kandidat za Mentora

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Mudro upravljajte novcem! (finansijski savet za bivše učenike i studente), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>