Važnost slike o sebi

 

U Bibliji piše: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“

„Ako ne volimo sebe kako ćemo darovati ljubav nekom drugom?“, napisali su Mildred Njumen i dr Bernard Berkovic.

Da li je slika o samom sebi važna?

Od svih darova koje nam je tvorac darivao, svakako je jedan od najvećih dar da sami odaberemo kakvi želimo da budemo.

Naš um dovršava svaku sliku kojom ga snadevamo, bilo da je pozitivna, bilo da je negativna.

Plastični hirurg Maksvel Molc, autor knjiga za samopomoć prodatih u deset miliona primeraka, kaže da je glavni razlog i cilj bilo kog oblika psihoterapije da promeni sliku koju pacijent ima o sebi.

 

Morate da verujete – u sebe

 

Polazna tačka za uspeh i sreću je zdrava slika o samom sebi. Poznati autor, kolumnista i psiholog dr Džojs Braders kaže: „Koncept koji pojedinac ima o samom sebi je srž njegove ličnosti. Utiče na svaki aspekt njegovog ponašanja: sposobnost učenja, kapacitet za izbor i promene, biranje prijatelja, partnera i karijere. Nije nikakvo preterivanje reći da je jaka pozitivna slika o sebi najbolja priprema za uspeh u životu.

Morate da prihvatite sebe pre nego što budete u stanju da zavolite nekog drugog ili da poverujete da zaslužujete uspeh i sreću.

Motivaciija, osmišljavanje ciljeva, pozitivno razmišljanje, neće delovati sve dok ne prihvatite sebe. Morate da osetite kako zaslužujete uspeh i sreću pre nego što ih ostvarite.

Osoba sa lošom slikom o sebi može da primeti kako pozitivno mišljenje i osmišljavanje cilja deluje na druge, ali ne i na nju.

Reč je o isključivo o zdravoj slici o sebi a ne o super naduvanom ego tripu tipa „ja sa sjajan“. Samoljublje (= gordost) je nakobnija od svih poznatih ljudskih bolesti. Od nje je svima muka, osim onima koji boluju od te bolesti. Osoba sa teškim slučajem bolesti „JA“ u stvari pate od krajne loše slike o sebi.

 

Procenite sebe

 

U skladu sa napisanim, mi Vam nudimo da izvršite samoprocenu u dva koraka:

Prvi, besplatno – projektujte (= ispoljite) skicu svoje matrice ličnosti i

Drugi, uz minimalno ulaganje – saznajte detalje svoje matrice ličnosti na našem sajtu www.virtuelnimentor.com, kako biste radili na svom razvoju radi postizanja napretka i uspeha.

Do danas je to učinilo i poverenje nam poklonilo 2.583 osobe. Proverite zašto!

 

Inspirisano knjigom Zig Ziglara, See You at the Top, 2005,

 priredio: Slobodan Ivošević, Stariji Mentor (59)

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Važnost slike o sebi, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>