Put ka blagostanju

Svaki čovek teži da u životu napreduje i živi dobro, u miru i blagostanju. Zato Vam poklanjamo sledeći postove  kao inspiraciju, jer vreme i život su tek pred Vama…

 

O blagostanju nekad

 

U blagostanju smo onda, kad smo ne samo materijalno obezbeđeni, već i zdravi dušom i telom, poštovani i viđeni (= ugledni) među ljudima. A svemu tome na ruku ide i pošten rad, poštena privreda.

 

 

SPD „Privrednik“, časopis „Privrednik“ 1898-1941. godine

 

O blagostanju danas

 

Šta zapravo znači znači živeti u blagostanju?

Za iole normalne ljude to ne znači odlazak helikopterom na posao, život u elitnoj četvrti, u malom dvorcu okruženom ogradom čija je namera da drži po strani lopove i gladne rođake, ili nošenje satova koji vrede kao nečija godišnja plata.

Život u blagostanju znači da imate dovoljno novca za podmirenje svih mesečnih i vanrednih potreba, mogućnost da živite u dovoljno velikom stanu ili kući, vozite pristojan auto, da svojoj deci date kvalitetno obrazovanje, lepo detinjstvo i pomoć u prvim koracima u samostalnom životu.

Život u blagostanju znači i slobodu od kreditne zaduženosti i posedovanje određene ušteđevine koja će vam omogućiti da imate dovoljno novca za lečenje, da otputujete negde i malo upoznate svet i da, ako odete u penziju imate život dostojan čoveka nezavisno od svoje dece ili stranke koja se trenutno nalazi na vlast.

 

Postavite finansijske ciljeve u životu

 

Da bi ste bilo šta postigli u životu, morate to na naki način da isplanirate, a zatim i da na tome radite.

Da bi ste napravili plan, prvo pred sebe morate postaviti određene ostvarive ciljeve.. Uzmite papir i olovku ili sednite za računar. Napišite sve svoje finansijske ciljeve i onda napravite plan kako da ih ostvarite. Finansijski ciljevi trebada budu ostvarivi i poređani prema važnosti, a oni zavise i od životnih okolnosti, u skladu s godinama života:

  • dvadesete godine: otplatiti sve dugove po kreditnim karticama i dug za auto; stvoriti fond za crne dane; početi štedeti za odlazak u penziju.
  • tridesete godine: odmirivanje svih porodičnih potreba; biti spreman eventualno prebacivanje na drugo radno mesto, na ostanak bez posla i druge krizne životne situacije; stvaranje porodične ušteđevine i početak investiranja (= ulaganja) ušteđenog novca, ulaganje u sopstveno obrazovanje; nastaviti štedeti za odlazak u penziju.
  • četrdesete godine: podmirivanje svih potreba porodice i briga za roditelje u trećem životnom dobu; biti spreman za eventualno prebacivanje na drugo radno mesto, na ostanak bez posla i druge krizne životne situacije; investiranje ušteđenog novca; ulaganje u sopstveno obrazovanje i obrazovanje dece; nastaviti štedeti za odlazak u penziju.

Sve što vam je potrebno da dođete do cilja su strpljivost i snaga da kažete ne potrošačkom ludilu koje vas/nas obuzima u nekom trenutku.

 

Ne trošite novac na gluposti

 

Da biste ostvarili život u blagostanju, biće vam potrebna i određena doza finansijske discipline, a to podrazumeva učenje razlike između pojmova „trebam“ i „želim“. Na primer, u današnje vreme svima nama treba mobilni telefon, ali zašto nam treba onaj sa najjačom rezolucijom kamere, onaj na kome možemo gledati filmove (kao da će nam to ikada zatrebati ako smo stariji od 13 godina) i koji je jedan od najskupljih na tržištu.

Suzi Osman, američki ekspert za lične finansije lepo je to izrazila je to rečenicom:

„Provodimo život trošeći novac koji nemamo (krediti i minusi na tekućim računima), novac do koga dolazimo da bismo kupili stvari koje nam ne trebaju, a sve da bismo impresionirali ljude do čijeg nam mišljenja nije stalo.“

 

Podelite svoje blagostanje sa drugima

 

Nakon što ste uspeli da ostvarite svoje finansijske ciljeve i život u blagostanju, ne zaboravite ljude oko sebe koji nisu imali sreće ili mudrosti da u svojim životima ostvare isto što i vi. Podelite deo onoga što ste stvorili sa drugima – iskreno verujemo da će vam se to kad-tad vratiti (i hoće, iskustvo priređivača je dokaz – dobro se dobrim vratilo!).

 

Stribor Erega i Svetlana Popović, Od zaduženosti do blagostanaja

(kako da vodite lične finansije), Profil knjiga, Beograd, 2010. godine

Priredio Slobodan Ivošević (59), stariji mentor

 

Pogledajte još i:

Vodič za 10-o godišnje planiranje;

Formula željene zarade;

Kako sam se rešio banke;

Finansijska inteligencija;

Kakav treba da je cilj;

Deo svojih prihoda (3%) uložite u sebe;

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Put ka blagostanju, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>