Pomoći sebi u stresnoj situaciji

Komplikovan ekonomski položaj, nesigurnost u sutrašnji dan, porast kriminala i obezvređivanje ljudskog života imaju poguban uticaj na zdravlje stanovništva.

Preopterećenje nervnog sistema može da izazove ubrzani tempo života, urbanizacija, bezuspešna potraga za poslom, nezadovoljstvo radnim mestom, preveliko radno opterećenje, nedostatak informacija, ili pak suprotno tome, informativno preopterećenje. Svađe, konflikti, čiji je povod često toliko beznačajan i koji narasta kao snežna grudva, dovodi istog trenutka do stresne situacije.

Poznato je da su individualne karakteristike čoveka, njegove mogućnosti da se prilagodi stresnim situacijama, veoma različite.

Pod uticajem emotivnog stresa menja se biohemijski sastav krvi, sadržaj elektrolita, nastaje glad vaskularnog zida (krvnog suda), sa kasnijim njegovim promenama.

Visok krvni pritisak se sreće dva puta češće kod ljudi koji se bave intelektualnim radom.

Uloga emotivnog stresa u nastanku vaskularnih bolesti ne izaziva sumnju. Ali, taj faktor nije moguće isključiti iz života savremenog društva.

Stres čini sastavni deo našeg života.

Ako stresna situacija traje duže vreme, ona može da dovede do nastanka novih bolesti: vegeto vaskularne distonije, arterijske hiper tenzije, do pojave čira, neuroza i niza drugih bolesti, ili do pogoršanja onih koje već postoje.

Pokušajte za sebe da odredite šta to kod vas izaziva tako tešku reakciju kao što je stres.

 

–         Isplanirajte svoj dan;

–         Uspostavite režim dana i ishrane;

–         Dovoljno spavajte;

–         Uvek se bavite fizičkom aktivnošću, a ne samo od slučaja do slučaja;

–         Podelite svoje probleme sa bliskim ljudima;

–         Najvažnije je da pokušate da se smejete;

 

Još su antički filosofi smatrali da je neophodno za zdravlje da se postigne psihička (= duševna) harmonija i životna mudrost. Demokrit je za ideal smatrao „eutimiju“ – spokojan, uravnotežen život. „Ataraksiju“ – red i spokojstvo duha je propovedao Epikur. A istaknuti pedagog i mislilac Jan Amos Komenski je u „Pravilima života“ pisao: „… da bi bio bolje radno sposoban, daj sebi nekad odmora, ili promeni posao. Tamo gde se napor ne smenjuje sa odmorom, tamo nema izdržljivosti, nategnut luk puca“.

Treba naučiti svladati prepreke (= probleme) na životnom, putu, stvoriti prema njima psihički imunitet. Budimo optimisti koji se ne samo nadaju boljoj budućnosti, već koji stoje na njoj.

Dobronamernost, razumevanje, veština da sebe postavite na mesto sagovornika, uzajamna tolerancija (= trpeljivost) – osobine koje je potrebno razvijati od detinjstva – omogućiće ne samo duševno, već i fizičko zdravlje.

Ako vas dugo muči osećanje unutrašnjeg opterećenja, nemir, razdražljivot, ako je došlo do pojave napetosti, poremećaja sna i sami ne možete to da prevaziđete, ne odlažite posetu lekaru.

 Ključne reči

individualne karakteristike čoveka, planiranje, problemi, smeh

dr Lav Menvelov & dr Albert Kadikov

Izabrao i priredio Slobodan Ivošević, Stariji (59)  Mentor

 Pogledajte još u kategoriji: zdravlje

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Pomoći sebi u stresnoj situaciji, 1.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>