Snalaženje u životu i poslu

Ne kaže se uzalud: “Bolje je umeti nego imati”.

Umešnost je po sebi silna garancija za uspeh, za napredak. Umešnost je već pola uspeha!.

Poslovni, i svaki drugi čovek, pri svome radu ne sme biti ukalupljen u šablone. Čovek od posla mora biti okretan kao vidra. Mora imati oči i na potiljku, da mu ništa pažnji ne promakne. Celokupna svoja opažanja mora propuštati kroz jednu centralnu misao-cilj, ako želi da u svome radu, u svome životnom delu postiže trajni uspeh.

Poslovne prilike menjaju se iz dana u dan, a te promene traže od poslovnog čoveka dovitljivost i prilagođavanja. Okretan i umešan čovek znaće se snaći i tamo gde su pre njega, u sličnim prilikama, šablonisti propadali. Život se ne daje ukalupiti u šablone. Ovo naročito važi za privredni život koji je dinamičan i traži  elastičnosti, snalaženja prema prilikama koje se menjaju kao slike u kaleidoskopu.

 

Stručna sprema

 

Pravi privrednik, da bi se mogao snalaziti, već od početka svoje stručne karijere mora se truditi da pre svega stekne temeljnu stručnu spremu. Bez temeljne stručne spreme ne mogu ni zapažanja biti dosta tačna, pa se bez temeljne stručne spreme ni uspesi ne mogu postizati. Bez temeljne stručne spreme zida se na pesku.

 

Iskustvo i greške

 

Stručna sprema, sem teorije, stiče se ponajviše u školi života.

Tuđi primeri, i dobri i zli, tuđi postupci, i oni uspeli i oni drugi neuspeli, očigledne su pouke šta i kako se valja, a šta nije dobro da se radi. Mudar čovek crpe pouku na tuđoj šteti. Bolje na tuđoj, nego na svojoj! A opečeš li se na svojoj vlastitoj šteti tu ćeš pouku, baš zato što je skupa, još i bolje zapamtiti. Poslovan čovek, koji ponovo pada u istu pogrešku, nije vredan ni da ga ljudi žale, a ne da ga pomažu. Njemu nema leka! Od neveštog i gora plače!

 

Karakter

 

Pored stručne spreme važan preduslov za poslovni uspeh je i karakter poslovnog čoveka. Pronicljiv, odlučan, poslovan čovek znaće pogoditi momenat u kome će posao najbolje uspevati, a predvideće i zlo, te će u nepovoljnim prilikama na vreme dalje svoje poslovanje obustaviti. Pri tome svom snalaženju jedno je uvek i večno nepromenljivo, a to je poštenje. U prilagođavanju nikad se ne sme ići na štetu morala.

 

Budnost i učenje

 

U školi života poslovni čovek je večiti đak, mora imati široko interesovanje te budno motriti na široko kretanje privrednih struja, pratiti tržite šta se na njoj traži, a šta se nudi, kuda u koji kraj treba uputiti izvoz, a iz koga kraja se povoljno uvozi, koji transportni tarifni i carinski uslovi robu pojeftinjuju ili poskupljuju, kakvi poslovni uslovi po formi (kvalitet, pakovanje i dr.) su u dotičnom kraju uobičajeni, treba da uoči trikove kojima se služe njegovi konkurenti iste struke, pa da ih u dobru nadmaši a da se, u isto vreme koristi njihovim slabim stranama. Pravi poslovan čovek umeće čak on sam kod potrošača na veštački način da stvori novu želju i potrebu za onom vrstom robe koju on želi da proda.

 

Razum i mašta

 

Snalaženje u privrednom poslovanju nije laka, ukalupljena šablonska stvar. Privredni poslovi, naročito oni većeg obima, na prvi pogled mogu izgledati da su isključiva stvar suve kalkulacije, gde osim brojeva nema drugih elemenata. Ali kao što je za stvaranje velikih umetničkih dela (građevinskih, vajarskih, slikarskih) potrebna prvo ideja, za tim umetnička mašta, pa tek posle toga sleduje njihova materijalizacija, – tako i pri privrednim velikim pothvatima rade isti elementi. Sretna srazmera hladnog razuma sa idejom i maštom daju i u privredi najsretnije rezultate. Razum i mašta ukazaće privredniku put sigurnom uspehu. Duh i materija i u privredi idu pod ruku!

 

SPD „Privrednik“ (1941)

 Izabrao i jezički prilagodio Slobodan Ivošević (59), Stariji Mentor

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Snalaženje u životu i poslu, 6.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>