Nerođenom unuku budući deda

Dragi sine,

 

Ti si još uvek mali, imaš samo 6 godina.

Pišem ti ovaj tekst, ne sa namerom da ti poručum kakav ti treba da budeš, nego kako treba da vaspitavaš svoje dete. Razmisli dobro, iza ovoga teksta stoji 23 – ći prosvetni radnik u tvojoj porodici. Prvi je bio tvoj navrh-deda Đorđe Vujić koji je učiteljevao po Hrtkovcima, odakle su ga kao Srbina najurili, pa je otišao u Starčevo u Banatu.

Pouka delima

 

Sine moj, dete se vaspitava i uči tvojim delima.

Ako se ti učiš od saveta drugih, iz knjiga, tvoje dete se uči tako što oponaša ljude oko sebe. Zato sine moj vodi računa šta, kako, gde, kada, šta i zašto radiš, to će i tvoj sin naučiti manje ili više od tebe. On neće naučiti sve, ali ono što bude zapamtio biće prvo od tebe. Druga osoba od koje će učiti biće tvoja žena. Što sam rekao za tebe važi i za nju. Treća su ponašanja ljudi oko vas, nas kao baba i dedova, tetaka i drugih rođaka. Ako porodicu ne možeš da biraš, niti njeno ponašanje, prijatelje i one koji ti dolaze u kuću možeš. Ono što ne bude naučio od vas naučiće od njih. Imaj u vidu, da to što si mu otac, da čovek koji ti je došao u kuću ne mora automatski da prihvati tvoje rešenje, a ne svoje. Prihvatiće svoje pre nego tvoje čak i ako mu se ono učini prihvatljivijim.

 

Saglasnost reči i dela

 

Drugo, pitaš se možda da li je moguće da ti radiš jedno, a da njemu pričaš drugo. Naravno da možeš i tako da radiš. Može se sine i pljuvati uz vetar ali … kakve su posledice, ako između tvojih dela i tvojih reći ne bude saglasja. Zapamti sine, kada ti kažu da se stvari i odnosi razvijaju kroz suprotnost, taj sine je bolestan u glavu, da bolesniji nemože da bude. Gde je sukob, tu je mržnja, gde je mržnja, tu je krv, a krv se sine nikada ne zaboravlja. Hrišćani pamte Hrista koga su razapeli pre 2000 godina.

Pitaš se šta ako ne bude saglasja između tvojih reči i dela. To će biti prtovrečnost koja će ga u pubertetu tj. u fazi sazrevanja kao ličnost razdirati. Biće sine razapet između onoga što si radio i onoga što si ga verbalno učio. Pazi, ako raskorak bude veliki on sine ide u alkoholizam, drogu, raspolućuje se kao ličnost, jer treba da nađe rešenje između dve koja nisu slična.

Što jaz između tvojih reči i dela bude veći, to će jaz u njemu da budi dublji, a on nesrećniji, ne srećeniji. Neće on moći ni da se usresredi ni našta u životu. Ni na posao, ni na ženu – devojku, ni na društvo, usresrediće se na alkohol ili drogu, a to sine vodi ili u ludilo ili u smrt. Složićeš se da ni jedno nije sreća. Zato sine moj, ako svom detetu želiš dobro uskladi svoje misli, osećanje i dela. SKLAD TO JE ŽIVOT.


Tvoj otac Đorđe koji te puno voli.

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Nerođenom unuku budući deda , 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>