Koordinacija je uslov svakog uspeha (II)

Koordinacija je usklađivanje napora pojedinaca u zajedničkom radu i stvaranje harmonije koju određuje sam posao.

 

Inž. Milosav Vasiljević

 

Za moj račun, sposoban rukovodilac jeste onaj koji ume da organizuje veliki broj ljudi i efekat koji iz te koordinacije i organizacije rada proizilazi. To je rukovođenje.

 

Akio Morita, osnivač i predsednik japanske kompanije Sony

 

Uslove koordinacije koje treba ostvariti da bi nastupilo dejstvo jednog prirodnog zakona, premda mogu biti različiti i mnogobrojni, uvek su određeni i međusobno tako povezani da predstavljaju jedan jedinstven sistem. Veza između pojedinih uslova i celog sistema je tako snažna da neostvarenje samo jednog uslova povlači za sobom i nekorisnost svih ostalih već ostvarenih delova sistema, jer dejstvo prirodnog zakona ne nastupa. Tek kad se i poslednji uslov koordinacije izvrši,  željeno dejstvo prirodnog zakona će nastupiti. Evo i jednog primera:

Ako za podizanje nekog tereta treba upotrebiti silu od 60 kilograma, dovoljno je da samo deset grama nedostaje, pa da svih 59 kilograma i 990 grama ne mogu da postignu ništa. Dodavanjem samo još sile od 10 grama, ceo sistem sila postaje efikasan i teret će biti podignut. Ovo zato jer je izdizanje tereta u pitanju (= o kome je reč) bilo uslovljeno jednim sistemom koordicanionih uslova među kojima je i taj zbir sila koje deluju jednovremeno treba da iznosi 60 kilograma. Ali, ako se bez svih 60 kilograma ne postiže ništa, ni silom većom od 60 kilograma neće se ništa više postići. U celoj ovoj radnji efikasno je bilo samo tačno ispunjenje svih uslova koordinacije i ništa više. Svako odstupanje od određenih uslova vodi neefikasnosti izvesnih elemenata. Ovo je jedan od osnovnih koordinacionih zakona u prirodi, koji se naziva zakonm efikasnosti koordinacionih uslova, a koji se zakon može iskazati ovako:

U svakoj koordinaciji korisno je samo tačno ispunjenje koordinacionih uslova.

Bilo da su u pitanju prirodne pojave ili događaji iz ljudskog života, neispunjenje uslova koordinacije u potpunosti dovodi do neuspeha cele koordinacije. Jedan deo izvađen iz lokomotive može da onesposobi ceo ostatak mašine, kao što neizvršenje zadataka samo jednog čoveka ili jedne jedinice u ratu može da dovede do gubitka bitke čitave armije. Zakon je Božji u prirodi da se koordinacija mora ili izvesti u potpunosti, ili je ne treba ni započinjati.

Uspeh u složenim  stvarima ne dolazi nikad kao posledica samo jednog uslova koordinaciije, već je to posledica izvršenja celog sistema koordinacionih uslova, iz kog sistema ma koji element da izostane, ceo sistem postaje neefikasan. Uspeh je tu kolektivan a ne individualan posao.

Ostvarenje u potpunosti svih koordinacionih uslova za nastupanje automatskog dejstva prirodnih zakona uslov je svakog uspeha. Priroda tu ne dopušta nikakva pogađanja niti popuste. Otuda je čovek u svakoj delatnosti u prirodi uvek stavljen u dilemu: ili da ostvari ceo sistem uslova neophodnih za dolazak jednog uspeha, ili da ne počinje posao. Delimično ostvarenje sistema ne donosi uspeh, ostvarenje uslova više nego što je potrebno, takođe neće povećati rezultat. I to je istina kako u prirodnim pojavama, tako i u ljudskim radnjama.

Jedna mašina će raditi samo tada ako su svi njeni neophodni delovi na svom mestu. Jedan neka nedostaje, mašina ne može da krene. To je zakon svih organizama u vasioni.

 

KLJUČNE REČI: koordinacija, uslovi koordinacije, sistem koordinacionih uslova, koordinacioni zakoni,  delovi sistema koordinacije, jednovremenost, korist, uspeh

 

Izvor: docent inž. građ.  Milosav Vasiljević, prvi direktor beogradskog sajma,

Čovek i zajednica, Geca Kon, Beograd , 1944. godine.

 

priredio Slobodan Ivošević, Stariji Mentor

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>