U pravo vrijeme – tajming

Što je u pravo vrijeme, to je u dobri čas, a što je u dobri čas, to je srećno i rodi obilno. Vrijeme leti, a s vremenom leti i sreća i uspjeh poput hitra konja u trku. Odvažni pregalac (= čovek od inicijative) zatrči se, pa uzjaše u letu i – zauzda svoju sreću. A ko čeka da mu sreća stane, i to još uz kakav kamen s koga će uzjahati na nju, taj nikad ne dočeka svog vremena.

Nijemac kaže: Ko odvažno počne, svršio je pola posla, a Srbin još bolje: Pregaocu bog daje mahove.

To su još poslovice iz onih “starih dobrih vremena”, kad se nije znalo ni za železnice ni za telegrafe, a šta da reknemo u našem vijeku elektriciteta i amerikanske preduzetnosti?!

Oni što na berzi špekulišu, oni osobito dobro znaju što je pravo vrijeme. Koji se mnogo premišljaju, čekaju da još jevtinije kupe, ili još skuplje prodaju, ti naposljetku odnesu gaće na štapu, a zarade oni koji se prvom prilikom koriste, ne čekajući na bolje, jer za pregaoca svaki sat je pun “dobrih časova”; čemu dakle da čeka?

Nekom prođe čitav život u skanjivanju i razmišljanju, kako da počne ozbiljno živjeti. Neki koji su skrštenih ruku, pa gledaju kako se svijet promeće i vrti, sve čekajući da dođe zgodno mjesto, pa da se i oni ubace u taj vrtlog, i tako i smrt dočekaju, a ne dočekaju zgodna mjesta ni zgodna vremena. Ne znaju jadni, da treba samo da skoče u tu rijeku, pa će već u njoj mjesta naći i naučiti plivati, jer u životu, kao i u vodi, treba se samozauzimati za sebe, treba se malo nagutati, pa će se i proplivati.

Nema raka bez mokrih gaća, nema slobode bez krvavih gaća, ni uspjeha bez poderanih gaća.

Pravo vrijeme svaki radnik upotrebi za učenje.

Život je niz časova koji lete, i nikad se ne vraćaju.

Zamislite da vam sa svakim otkucajem srca izmiče po jedna prilika da se okoristite, da učinite dobro sebi i drugima. – Svaka stvar ima svoje vrijeme, a možemo reći, i svoje nevrijeme. I bogu se moliti ima svoje vrijeme. – Što je u nevrijeme, to ne samo da ne koristi, nego to škodi.

Istina je da prilike stvaraju čovjeka, ali je istina i da čovjek stvara prilike; zato je i razlika između čovjeka i čovjeka, a lako je pogoditi koje je bolja vrsta.

Zato ti, koji se spremaš na posao, počinji odvažno, sa čvrstom voljom i uvjerenjem da ćeš svršiti svoje djelo, pa će se i prilike već prema tebi udesiti.

Rekao je jedan slavni vojskovođa, da je primjetio kako je ratna sreća uvijek na strani jačih bataljona. Tako su, začudo, i prilike uvijek uz onoga, ko ih se ne boji, ko njima vlada, ko je bolji, jači, valjaniji.

Izvor: “Privrednik”, časopis SPD “Privrednik”, Zagreb, 1902. godine

Izabrao i prilagodio, Slobodan Ivošević, Stariji Mentor

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
U pravo vrijeme – tajming, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>