Stolica sreće (rad+veština+umešnost+štednja)

Nema čoveka, koji ne bi voleo, da je zadovoljan i srećan.

I sreća ima stolicu na kojoj sedi.

A u te stolice jednu nogu čini neumoran rad. Ko neumorno radi, taj utvrđuje i drugu nogu stolice, a ta je veština u poslu. Ko neumorno radi, i vešto radi, taj utvrđuje treću nogu te stolice, a ta je umešnost u prometanju. Uz neumoran i vešt rad, i uz umešnost u poslu ko još mudro i štedljivo živi, taj utvrđuje i četvrtu nogu te stolice. Što god su te četiri noge bolje utvrđene, to nam sreća naša bolje i pouzdanije sedi u našoj kući.

Neumoran rad

Rad je izvor bogatstva, reda, trezvenosti i sveg čovečjeg napretka, a to će reći, izvor slobode i sreće.

Mora se raditi, raditi, raditi. Neumorno, neprekidno raditi. Moramo svi oštro, voljno i ustrajno, mudro i smišljeno raditi i ozbiljno štedeti, onda će se i razne međusobne oštrine i krajnosti izgladiti.

Raditi treba s voljom, s osećajem, s ljubavi. U posao se treba udubiti, predati mu se, uživiti se, uneti se u njega sasvim. Za posao se mora živiti. Predanost i odanost naša prema poslu, koji radimo, mora biti bezgranična.

 

Veština u poslu

 

U svakom radu ima veštine Ko god se uči nekom radu, uči se veštini. Što neko više radi neki posao, veštiji je u njemu.

Veština čini, i da manje snage trošimo, i da bolje uradimo neki posao i još da više zaradimo.

Večno je pravilo da od neveštog i gora plače, i da je bolje umeti nego imati! Umešnost je već pola uspeha!

Treba biti pažljiv, a pažnja znači uočiti priliku; takt i umešnost (= veština) znače prihvatiti priliku; snaga i istrajnost znači iskoristiti priliku. To su vrline koje uspeh osiguravaju.

Rasporediti treba svoje vreme tako mudro, da budu posvršavane i dužnosti, a da dostigne vremena i za razonodu. Ko ume da postigne takav sklad između dužnosti i razonode, taj mudro ekonomiše sa svojim vremenom.

Radi i razumno uživaj.

 

Umešnost u prometanju


Sretan je, ko je od prirode dobre naravi, ko je prilagodljiv, pa se lako snalazi sa ljudima taj bez jačeg trvenja ume da stekne poverenja kod ljudi, privuče ih k sebi i bez po muke pravi sa njima dobre poslove.

Dobar radnik mora imati oko sokolovo, te sve primetiti i zapaziti, valja da se ume snalaziti, pa da zna izvoditi potrebne zaključke iz onoga što je zapazio, treba da vlada svojim živcima, da ne prenagljuje, ali i da ni ne propušta zgodne momente, već da ume predvideti i sve učiniti u svoje vreme.

Uvažavaju se i uspevaju samo oni ljudi, koji su jaki, zreli, pametni i oprezni, te koji su istrajni i odlučni u poslu. Takve ne može ništa da omete, oni se uvek i u svima prilikama snalaze, svako zlo predviđaju i otklanjaju za vremena.

 

Štedljiv život

 

Sam rad bez štednje liči na put bez cilja. Štednja je predviđanje u budućnost. Štediša gleda dalje od nosa.

Nema napretka bez rada, niti tekovine bez štednje.

Ko štedi zasniva sebi zadovoljstvo, a deci i daljnom potomstvu svome mogućnost, da još dalje napreduju. Na taj način sa ušteđevinom prelazi na potomstvo i uspomena na nas, te ne ostajemo zaboravljeni.

Kad ne štede, propadaju i milioneri, prezadužuju se i vladaoci, i zlo svršuju i veliki i mali. Štednja podiže svakoga, a rasipanje ubija i najjače.

Ko voli svoju porodicu neka štedi. A ko voli samo sebe i taj neka štedi, da na koncu svojih dana ne bude na teret svome bližnjemu.

I tako valja da štede i deca i odrasli, i bogati i siromasi…

Kad primiš zaradu, a ti olovku u šake, pa načini pismeni raspored o tim parama. Odredi, koliko ide za stan, za ishranu, za odelo i druge potrebe, a koliko ostavljaš za crne dane. Jer nema takve zarade od koje se ne bi  moglo ma i najmanje zaštedeti. Pa tako danas malo, i za godinu dana i sam štediša će se prijatno iznenaditi, kako je neosetno, samom sebi, a od sebe zaštedeo!

Ne znači štednja da se ostavlja što od suviška, nego je štednja pametno raspoređen trošak.

Greši ko misli da je štedeti što i otkidati od usta i tvrdičiti. Štedi ko mudro raspoređuje prihode svoje.

Uštede znače nezavisnost, samosvest i snagu.

 

Ključne reči:

zadovoljstvo, sreća, napredak, sloboda, neumornost, veština, umešnost, mudrost, štednja, istrajnost, predanost, narav, prilagodljivost, snalažljivost, zapažanje, predviđanje, snaga, zrelost, pamet, oprez, trošak, nezavisnost.

 

Na osnovu tekstova iz časopisa  Privrednik SPD-a „Privrednik“ izabrao, priredio i prilagodio Slobodan Ivošević, Stariji Mentor

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Stolica sreće (rad+veština+umešnost+štednja), 10.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>