Moć govora tela

Govor tela otkriva mnogo više o nama nego što želimo da kažemo.

Govor tela je vrlo važan bez obzira na to da li želite nekoga da odvratite, uverite u nešto ili samo privučete nečiju pažnju – tvrdi stručnjak za govor tela Elizabet Kunke.

Stisak šake

 

Rukovanje prilikom upoznavanja otkriva mnogo toga o nekoj osobi.

Iza slabog i mlitavog stiska ruke krije se povučena osoba.

Muškarci su često skloni preterano jakom stisku, a to je, u stvari, pokušaj skrivanja nesigurnosti.

Najbolji je čvrst, ali ne preterani stisak ruke. Energično i jako rukovanje možete kontrolisati, ako svoju levu ruku položite na sagovornikovu.

 

Kontakt očima

Mnoge neverbalne poruke koje nekome šaljemo očima  mogu da otkriju šta mislimo. Na primer, kada slušamo nešto zanimljivo, širom otvaramo oči.

Pogled  možete i svesno da kontrolišete. Političari održavaju kontakt očima veći deo vremena koje provode razgovarajući sa nekom osobom, čime se stvara utisak da im je ta osoba važna.

 

Stav tela

 

Svoja osećanja i stav otkrivamo načinom na koji stojimo.

Stav u obliku makaza s prekrštenim nogama svojstven je mnogim ženama, a najčešće odaje nesigurnost, nefleksibilnost i potčinjenost.

Ako želite da ostavite utisak moćne osobe koja ima kontrolu, stanite blago u raskorak.

 

Položaj ruku

 

Raširene ruke odražavaju samopouzdanje i nepokolebljiv stav, stvarajući pozitivan utisak o nama, a prekrštene ruke pokazuju odbramben i odbojan stav.

Ako sagovornika želite da uverite u nešto, a on sedi prekrštenih ruku, dajte mu nešto da drži u rukama pa će te ga lakše nagovoriti.

Kada upoznajete nove ljude, ruke treba da držite opušteno pored tela.

Ako se na nekoj zabavi ili proslavi osećate nesigurno, ispred sebe obema rukama držite čašu jer će to stvoriti finu barijeru.

 

Položaj nogu

Dok sedi, većina žena prekrsti noge što ih čini manjima, za razliku od muškaraca koji sede s raširenim nogama i zauzimaju dvostruko više mesta.

Kada dolaze na poslovni sastanak, mlađe žene često prislone papir ili knjigu na grudi, što predstavlja jedan oblik samozaštite. Muškarci to nikada ne rade.

 

Izvor: Večernje novosti, Beograd, rubrika Psiho, 13. mart 2013, strana 29.

priredio i opremio V.M.

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +2 (from 2 votes)
Moć govora tela, 8.0 out of 10 based on 5 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>