Izbor zanimanja (posla)

Ima li za čoveka išta važnije nego da započne svoj život kako treba, da pođe pravim putem, gde će mu mali napor biti od veće koristi, nego li silan napor na pogrešnom putu? Tvoje zanimanje treba za tebe da bude škola života, da razvija čovečnost, tvoj ugled, tvoju obdarenost (= talente),  i tvoje osećanje za sklad i dobrotu.

Stalno i korisno zanimanje je zdravo za telo i dušu.

Kriterijumi za izbor:

temperament, interesovanja i sklonosti

 

Šta da radim u životu?

Ispitaj sebe, i najpre pazi na to šta je od tebe tražila tvoja narav (= temperament), u čemu je ona htela da se istakneš.

Čovek koji nije odabrao pravo zanimanje radi protiv svoje prirode.

Preispitaj sebe šta stvarno hoćeš, pronađi pravi cilj za kojim ćeš ići, uporno i strpljivo savladati put do njegovog ispunjenja.

Pronađi ono što te stvarno interesuje, čemu si sklon, i to radi (ako je moguće, nap.prir.), celog života. Da veruješ da dobro radiš, i da si u tome odličan.

Lako je postići uspeh ako smo na vrema mudro izabrali svoje buduće zanimanje, ako smo pošli pravim putem dok smo još mladi, puni nade, života i oduševljenja.

Uspeh traži od nas da sve naše sposobnosti budu angažovane u poslu koji radimo; moraju biti u skladu sa našim ciljem i odlukama koje imamo pred sobom.

Izbori se za zanimanje koje će ti omogućiti da možeš da se razviješ, koji će te uzdići, koji će ti pružiti priliku da razviješ svoje sposobnosti i napreduješ.

 

Biti svoj

Drugi ne treba da nam propisuju (ali treba da pomognu, nap. prir.) šta da radimo; život zahteva da radimo nešto i da postanemo kraljevi u svom poslu. Nema ničeg veličanstvenijeg od mladog čoveka koji je na pravom mestu, koji svojom snagom (= tela i volje) nastoji da iz svojih sposobnosti izvuče najbolje. Ne novac, ne visok položaj, već snaga je ono što je potrebno.

Nemoj izabrati neko zanimanje samo zato što je to zanimanje tvoga oca, ili brata.

Nemoj se posvetiti nekom poslu samo zato što si ga nasledio, ili zato što tvoji roditelji ili prijatelji to žele.

Ne biraj posao zato jer su drugi zaradili milione.

Ne biraj posao zato jer je udoban i otmen. Potraga za uglednim poslom, za koji nije potreban trud, koji se malim naporima može naučiti uništila je mnoge mlade ljude.

Jedan pisac je rekao:

«Ne zadovolji se zvanjem koje ne iziskuje i ne sili te na neprestani duhovni razvitak. Izaberi zanimanje koje te oplemenjuje, uzdiže, sa kojim se možeš ponositi, koje ti ostavlja vreme za sopstveno obrazovanje i napredak i koje te čini boljim čovekom.»

Ma šta radili, treba da nastojimo da naša čovečnost bude iznad zanimanja, položaja, bogatstva, posla, titula.

 

Samjuel Smals, pisac knjiga o samopomoći (1812-1904)

izabrao, prilagodio i opremio: Slobodan Ivošević, Stariji Mentor

 

p.s. Pošaljite ovaj post onima za koje znate da su pred odlukom o izboru zanimanja tj. posla, i kojima želite da pomognete, ili onima čija su deca pred takvom dilemom. Hvala.

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Izbor zanimanja (posla), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>