Izgradnja finansijskog JA (lične stope zarade)

I, na kraju, kad konačno dobiješ di­plomu,

koliko para možeš da zaradiš?

Don Faila

 

Kao i životne lekcije, tako se i tehnike sticanja novca ne uče u učionici. Bogatstvo stiču oni koje inspiriše, ili snažna želja (ili teška nužda), i koji su spremni da za ono što žele vredno rade.

Pre nego što učini prvi korak ka sticanju novca (= plate, bogatstva), svako mora najpre poznavati sebe kao zarađivača. On mora napraviti lični popis svojih snaga i slabosti. Mora znati šta je sposoban (= može) da radi, i razumeti sopstvene crte karaktera koje ističu njegove lične nade i ambicije (= ciljeve). Tek tada on može pravilno da upravlja svojim procesom donošenja odluka.

Pre nego što uopšte počne sticati, zarađivač mora spoznati svoj početni položaj. Pre nego što pokuša da zacrta put, osmisli plan, budžet ili bilans, odnosno odredi pravac delovanja, mora prevashodno znati koordinate početne tačke (= prihode i troškove).

Bez sumnje, najvažnije od pitanja koja zahtevaju odgovor je: «koliko novca treba da zaradim da bih bio/bila zadovoljan-na sobom?».

Naći svoju ličnu rezonancu stope zarade isto je što i shvatiti koliku zaradu treba da ostvarite da biste bili zadovoljni svojim postignućima.

Vaša rezonantna stopa zarade izražava Vaše vrednovanje vremena u smislu zarade. To je stopa koja Vas čini zadovoljnim. To je minimalna godišnja zarada na koju treba da «pucate» zaradjujući i ulažući (= investirajući) svoj novac.

Uobičajena stopa zarade u svetu kreće se od 10 do 20 procenata.

U slučaju plate stopa zarade je 100%.

 

Priredio Slobodan Ivošević, Stariji Mentor

 

Inspirisano knjigom: George Sterne, SECRETS OF THE MILLIONAIRES, 1984, i ličnim iskustvom i spoznajama

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Izgradnja finansijskog JA (lične stope zarade), 10.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>