Novac ima vremensku vrednost

U staroj izreci «vreme je novac» ima mnogo više nego što se čini.

Marš vremena prožima sve – a može se zaustaviti slamanjem kazaljki na satu, zaustavljanjem njihanja klatna, zaklanjanjem sunca sunčanom satu, vraćanjem kazaljki ručnog sata unazad ili cepanjem stranica kalendara.

Vreme je najoskudniji izvor iz koga čovek crpi dok radi.

Svaka sekunda je unikatna – ona samo jednom bude i prođe, a život je kratak

Živeti punim životom znači uraditi više u što kraćem vremenu.

Racionalna individua više voli da svoj dolar (ili neku drugu čvrstu valutu) ima danas nego da ga ima kasnije. Dolar danas vrednuje se više nego dolar za godinu dana. Što pre imamo svoj novac, to pre možemo da ga potrošimo na stvari koje želimo, to pre možemo da ga smestimo na štednju ili da ga investiramo (= uložimo) u neki poduhvat i počnemo od njega da zarađujemo. Što duže moramo da čekamo na svoj novac, to nam on manje vredi. Košta nas novca da čekamo.

Novac ima vremensku vrednost. Čovek neće dati dolar na zajam ako ne može da povrati više od dolara jednog dana. Zašto bi iko pozajmljivao nekome novac i time odlagao kupovinu stvari koje želi, izuzev sa dobrim razlogom? Prinos na novac je dobar razlog. Taj prinos se meri procentom kamate, profita ili marže na uložen novac.


Čovek izražava svoje vrednovanje vremena kroz stopu prinosa. Ako je nestrpljiv da svoj novac potroši, tražiće veću stopu. Ako mu nije previše stalo da odmah kupuje, spreman je na manju kamatu na pozajmice koje daje i na investicije.

Kamatne stope vode zapošljavanju novca kanalima koji su osetljivi na prolazak vremena.

Sve investicione odluke osetljive su na kamatne stope, a promene u opštim kamatnim stopama dokazano imaju veliki uticaj na privredu.

Stopa prinosa je isto tako prirodna kao i zakon gravitacije, iako se time novac ne može večno prosto nagomilavati u nebo.

Investitor ne mora biti rođen sa srebrnom kašikom u ustima da bi postao čovek od velikog imanja. Zarade između 10% i 20% su na dohvat ruke svakog čoveka. Samo je potrebno da pažljivo planira upravljanje svojim finansijama.

 

Džordž Štern

 

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Novac ima vremensku vrednost , 10.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>