Osnove za dobar govor

Svako od nas se može naći u situaciji da održi govor pred drugim ljudima. Nekad je to može biti kraći, a nekada duži govor.

Jedna od najvažnijih stvari koje moraju da se urade, pre nego što održite govor, jeste da započnete imajući na umu njegov cilj. Odredite šta govorom želite da postignete.

Sve u vašem govoru od otvaranja, preko suštinskog dela, do njegovog zaključka, treba da teži ostvarivanju cilja da publika dobije ono što očekuje od govora.

Kraći govor

Ako je u pitanju govor od jednog do 30 minuta, onda se on sastoji od tri dela:

 

Prvi deo je otvaranje: Jednostavno publici kažite šta ćete im ispričati u okviru govora. Otvaranje postavlja scenu, priprema publiku i daje smernice Vašem govoru.

 

Drugi deo – saopštavate ono što ste publici obećali u uvodnom delu, otvaranju.

 

Treći deo govora je rezime (= sažimanje) onoga što ste upravo rekli publici. Nikada ne treba očekivati da slušaoci zapamte sve što ste rekli, nakon što to prvi put čuju. Osvrt na prethodno izlaganje, njegov kratak pregled i ponavljanje je od pomoći i predstavlja zadovoljstvo publici.

 

 

Duži govor

Duži govor sastoji se od 8 delova:

 

1. Otvaranje. Svrha otvaranja je da privučete pažnju publike, izgradite očekivanja i usredsredite slušaoce na govornika (sebe). Nema svrhe govoriti ako Vas niko ne sluša niti obraća pažnju.

 

2. Uvod. U ovom delu govorite publici šta predstoji i zašto je to važno.

 

3. Prva tačka. Na ovom mestu prelazite na suštinski deo izlaganja. Vaša prva tačka postavlja scenu i počinje da ispunjava Vaše prvobitno obećanje.

 

4. Prelaz na sledeću tačku. Morate dati do znanja da ste završili s jednom tačkom i da prelazite na drugu. To je veština sama po sebi.

 

5. Druga ključna tačka. Ova tačka bi trebalo da logično da proizilazi iz prve tačke.

 

6. Drugi prelaz. Ovde dajete objašnjenje da idete dalje i prelazite na drugu temu.

 

7. Treća ključna tačka. Ona spontano proističe iz prve dve, dok vi pravite prvi u okviru kojeg prelazite ka završetku govora.

8. Pregled. Ovo je zaključak i poziv na akciju.

 

Brajan Trejsi, iz knjige Speak to Win, 2008.g.

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>