5 uloga čoveka u svetu rada – poslova

 

Šekspir je rekao da je svet pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu, u predstavi zvanoj moj život. Pošto je čovek biće slobode, a da bi živeo, mora da radi, pred svima nama je 5 uloga koje možemo igrati u svetu rada tj. poslova. Evo teksta o tih 5 uloga.

Jedna prethodna napomena: slova u zagradama su početna u četiri reči, koje je u akronimu PAEI upotrebio američki profesor menadžmenta i preduzetnik dr Isak Adižes za svoju teoriju o upravljanju.  (P)production, proizvodnja (rezultata); (A)administration, administracija, upravljanje; (E)entrepreneur, preduzetništvo i (I)integration, ujedinjavanje, zajedništvo.  Veliko slovo u akronimu znači da se pojedinac ističe u ulozi, a malo da zadovoljava zahteve.

 

Radnik (zaposleni) – p

 

Prosečni radnik želi posao koji ne iziskuje prevelik fizički napor (p); nadasve, on želi posao pri kojem ne mora da misli. (Henri Ford I)

 

Primer: svaki “običan” čovek i žena koji radi za platu od 7 (9) do 15 (17) časova, od čistačice do stručnjaka sa diplomom.

 

Direktor i / ili menadžer – AIE

 

Pre svega postavlja ciljeve (E). Organizuje (A). Stvara podsticaj (I) za rad i brine za prenos informacija. Određuje merila i meri učinak. Osbosobljava svoje ljude; crpi iz njih što je u njima skriveno ili ih koči; pojačava njihov karakter, ili ga kvari; uči ih da stoje uspravno, ili ih deformiše; služi… (Piter Draker)

 

Primer: Džek Velč, generalni menadžer Dženeral Elektrika

 

Lider – EP

 

Jedina definicija lidera je ona koja kaže da je to (1) neko ko ima sledbenike; (2) on ili ona rade prave stvari (efektivni su) i postižu rezultate (P); (3) daje primer; (4) odgovoran (P) je… (Piter Draker)

 

Primer: Sergej Brin i Lari Pejdž, osnivači kompanije Gugl

 

Preduzetnik i / ili osnivač – EP

 

Neko ko kreira nešto novo (E), kombinuje (E) postojeće resurse (= rad, predmete rada, sredstva za rad i novac, nap. prir.) radi ostvarivanja novih vrednosti, uvek u potrazi za promenom, odgovara (P) za nju, i koristi je kao priliku; vidi obrazac, razume red (A), ima viziju (E), utvrđuje rizike (E) i svodi ih na što manju meru. (Piter Draker)

 

Primer: Stiv Džobs, osnivač kompanije Ejpl

 

Biznismen – PA

 

Pravi biznismen je onaj koji ima u jednom preduzeću ako ne celo, a ono bar jedan deo preduzeća u rukama tj. svom vlasništvu. Njegov prihod nije u plati, nego u zaradi. Pravi biznismen je onaj koji se baci na poslove (P), nemajući nikakve plate ni od koga i ni od kuda – nego svoju pamet (A) i ruke. (Endrju Karnedži, multimilijareder)

 

Primer: Voren Bafet, finansijski investitor

 

Pa izvolite – birajte svoju ulogu!

Nikad nije kasno da budete ono što možete biti – rekla je Meri En Evans, pod pseudonimom Džordž Eliot

 

Priredio Slobodan Ivošević, Stariji Mentor

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
5 uloga čoveka u svetu rada - poslova, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>