10 pravila za jačanje volje

Volja nije dar prirode; ona se stiče kao svaka druga osobina, uglađenost ili marljivost. Da bismo stekli volju, dovoljno je samo da se čvrsto rešimo. (Silven Rudez, 1920.). Evo jednog spiska pravila za jačanje volje:

  1. Razmisli o onome što ti pričinjava najviše glavobolje, ali tako kao da se tebe lično ta stvar ne tiče, nego da si o njoj čitao negde.
  2. Razmisli hladno da li zaista možeš učiniti ono što se od tebe traži.
  3. Ako si načisto s tim da ti stvar ne može poći za rukom, okani se celog posla. Time ćeš izbeći kasniju sramotu.
  4. Ako neuspeh nije izgledan, onda se prihvataj posla.
  5. Prve teškoće neka te ne poplaše. Retke su stvari koje u početku ne idu naopako. Izvesno je da će one i dalje ići naopako ako sam sebe budeš obeshrabrio.
  6. Ne vodi brigu o onome što «svet» govori. Drugi bi možda drugačije obavljali posao kojeg si se poduhvatio, ali ti ga radiš na svoj način. I kad si se na takav način odlučio, on je za tebe jedino pravi  i moguć.
  7. Ne pričaj svima poznatima o onome što si namislio. Nemoj kokodakati pre nego što je jaje sneseno.
  8. Ne dozvoli da posao koji radiš potpuno ovlada tobom. Nemoj biti rob svoga posla, – toliko važan on nije.
  9. Za svoj posao nemoj stalno tražiti tuđu pomoć: zavirivati u knjige, savetovati se sa prijateljima, trčati na sve strane. Prioni k poslu bez okolišenja, – svoj vlastiti posao ti ćeš najbolje uraditi. Ako ti drugi stalno pomažu, nikad nećeš biti sposoban za samostalan rad.
  10. Ako ti posao u konačnom nije uspeo, ne oplakuj svoj neuspeh, niti istražuj uzroke koji su stvar upropastili. Prihvataj se nekog drugog posla orno i voljno kao da si sa prethodnim potpuno uspeo.

– ar –

 

Priredio VM

Jugoslovenski dnevnik, Subotica, 1932.

 

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 7.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +3 (from 3 votes)
10 pravila za jačanje volje, 7.2 out of 10 based on 5 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>