Jedan postupak za procenjivanje ljudi

Potrebno je imati neke kriterijume da bi se mogle ocenjivati sposobnosti i mogućnosti ljudi sa kojima radimo. Ocenjivanje se ne sme koncentrisati samo na iznošenje grešaka i slabosti ljudi. Upravo suprotno, što manje znamo o slabostima pojedinca, to bolje. Zanimaju nas zapravo njegove jake strane: šta može da uradi i šta je uradio. Potrebno je da postavite pitanje, “Šta ovaj čovek može da radi?”, a ne “Šta ne može da radi?”

Moramo naučiti da izvučemo najpotpuniju korist od sposobnosti saradnika. Ne bismo se smeli uopšte zanimati slabostima ljudi. Tražite snage i ignorišime slabosti.

Potreba je imati neku vrstu postupka za procenjivanje ljudi. Jedan od efikasnih metoda procene nekog čoveka sastoji se u tome da postavite sledeća pitanja:

  1. Šta je ta osoba u prošlosti uradila dobro?
  2. Koje su joj jake strane?
  3. Šta bi se tu osobu moglo naučiti kako bi umela da potpuno iskoristi svoje sposobnosti?
  4. Na koji način se mogu najpotpunije iskoristiti jake strane te osobe?
  5. Kako se te jake strane mogu poboljšati i razviti?
  6. Kada biste morali početi raditi posve iz početka, da li biste hteli da radite po rukovođenjem te osobe? Ako je odgovor negativan, zašto ne? Ako je pozitivan, zašto?

Takva vrsta ocenjivanja je efikasna zato što se usredsređuje na jake strane – na ono što čovek može da uradi, a ne na ono što ne može.

 

S. N. Parkinson i M. K. Rustomji, THE BIBLE OF MANAGEMENT,1984.

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Jedan postupak za procenjivanje ljudi, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Comments are closed.