Govor tela “na sceni”

Kada govorite publici, ili predstavljate ideju na sastanku tima, vi ste «na sceni». A uvek kada ste na sceni neverbalni signali tj. govor tela su presudni. Ljudi će suditi o vama na osnovu vaše pojave i govora tela. I oni će to učiniti brzo. Često publika dođe do zaključka o vama i pre nego što dobijete šansu da je zasenite bilo čime od sadržaja.

Ne mislim da vaše reči nisu važne. Ako želite da uverite ljude u nešto, da ih motivišete za akciju, morate da imate prikladan i značajan sadržaj kada im se obraćate. Međutim, pošto govor tela formira prvi utisak treba da znate šta morate, a šta ne smete da činite da biste stekli prednost neverbalnim:

ČINITE

NE ČINITE

Izađite pred publiku i dopustite joj da vidi vaše čitavo telo. Nemojte da se krijete iza govornice
Stojte oslonjeni na obe noge (u širini ramena) sa blago savijenim kolenima. Ne klatite se napred-nazad i ne premeštajte težinu s noge na nogu. Izgledaćete rasejano i nesigurno.
Otvorite svoje telo. Stojte uspravno i opustite gornji deo tela. Uvek pokazujte ruke i koristite gest otvorenih dlanova. Ne držite ruke preblizu tela. Ruke sklopljene iza leđa učiniće da izgleda kao da ste uhapšeni; ruke sklopljene ispred tela (u zaštitničkoj pozi «smokvin list») učiniće da izgledate nesigurno.
Produžite kontakt pogledom. Gledajte nekoga u publici 3 do 5 sekundi da biste ostvarili pravi kontakt. Nemojte suviše brzo da prelazite pogledom po publici, ili da zadržite pogled samo na jednom delu prostorije.
Šetajte. Ljudska bića su stvorena za pokret. Naš um je programiran da obraća pažnju na to. Ne šetajte se bez prekida – zastanite. Efikasniji ste ako kombinujete pokret sa fizičkom pauzom u kojoj stojite potpuno mirno i tako naglašavate neki ključni stav.

 

Carol Kinsey Goman u svojoj knjizi The Nonverbal Advantage, 2008.

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Govor tela "na sceni", 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>