Što možeš, ili sanjaš da možeš – započni

Imati inicijative znači doneti prvi brzu odluku; to znači uzeti na sebe izvršenje jedne čvrsto donešene odluke. To znači shvatiti i izvesti jednu nameru, zbog čije su se smelosti dotle ustezali oni, koji bi inače imali više uslova da je izmisle i iznesu. To je, jednom reči, veština naći se u početku stvari, koje motorna snaga sopstvene energije stvara.

Inicijativa je posebna vrsta akcije. To znači raditi nešto vredno pažnje a da nam nije rečeno da to radimo.

Naše je ponašanje funkcija naših odluka, a ne naše uslovljenosti. Možemo osećaje podrediti vrednostima. Imamo inicijativu i odgovornost da pokrećemo zbivanja. U našoj je iskonskoj prirodi da delujemo, a ne da budemo predmetom delovanja. Uz to što nam to omogućava izbor sopstvene reakcije na konkretne okolnosti, omogućava nam i da stvaramo okolnosti. Preuzeti inicijativu ne znači biti nametljiv, neugodan ili agresivan. To znači prihvatiti odgovornost za uzrokovanje zbivanja.

Autori: Dž. B. Vitson, dr Dejvid Švarc, Stiven R. Kavi.

POSLODAVCI pri zapošljavanju, u oglasima TRAŽE:

 

inicijativu, samoinicijativnost, proaktivnost, samomotivisanost, samopokretanje, motivisanog self-startera (samopokretača), želju za dokazivanjem, motivaciono pismo, sposobnost iniciranja akcije, samoinicijativni stav, preduzetništvo u izvršavanju radnih zadataka, inicijativu u izvršavanju zaduženja, preduzimljivost u obavljanju zadataka, umeće pokretanja inicijative, zainteresovanost

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +2 (from 2 votes)
Što možeš, ili sanjaš da možeš - započni, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Comments are closed.