Ko ne riskira taj ne profitira

S rizikom, odnosno mogućnošću gubitka se u svakom poslu mora računati.

Ne valja u poslove slepo srljati, ali isto tako nije preporučljivo ni da se bude bojažljiv.

Gubitak može biti fizički (snaga) i imovinski (novčani). Bez rizikovanja nema napredovanja i uspeha. Taj rizik treba da bude proračunat. Pri izvođenju posla vrlo je važno da čovek ne preceni sebe i svoju snagu. Obim posla ne sme premašiti njegovu imovnu moć. On treba da bude dalekovid. Treba da gleda unapred, neće li nastati zastoj u vrsti posla koji vodi. I predviđajući rizik i moguću štetu on će umeti na vreme da se povuče iz posla.

U svakoj struci spremni ljudi umeće da procene sve prilike koje manje ili više utiču na rizik u poslovanju. Čovek, koji je svome poslu odan, koji gleda na zbivanja oko sebe i poteze svojih konkurenata svojom inicijativom smanjiće rizik i osigurati sebi korist i uspeh.

I, na kraju, kako je rekao Piter Draker: “Postoji rizik koji sebi ne možete da priuštite da ga preuzmete i postoji rizik koji sebi ne možete da priuštite a da ga ne preuzmete.”

Jednostavno, rizik je čovekov stalni pratilac u životu.

 

POSLODAVCI pri zapošljavanju, u oglasima TRAŽE:

 

hrabrost, spremnost na izazove, neustrašivost (samo u jednom slučaju), spremnost za suočavanje sa izazovima

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>