Pismo oca sinu (o večitim istinama)

Ko rano leže i rano ustaje zdrav, bogat i mudar biće.

Bendžamin Frenklin, američki štampar, knjižar i državnik

Dragi moj sine!

 

Ja obično ležem u 10 sati u veče a probudim se u 4 u jutru, onda od 4 do 5 čitam neku poučnu ili razonodnu knjigu. Tačno 5 sati prekrstim se i skočim iz kreveta, jer sam veliki protivnik onih, što se ne mogu odlučiti izaći iz kreveta, nego se otežu i rastežu, zevaju, češu, šmrcaju…

Za nekoliko časaka sam kraj otvorenog prozora gde obavim moju tjelovežbu, zatim se u kupatilu od glave do pete operem hladnom vodom, te sam u 6 sati potpuno gotov (= spreman).

U 6 sati sedam za pisaći sto, pa pregledam i udešavam (= pripremam) šta sve u tekućem danu moram i trebam da završim i sve sebi po redu pribeležim. U tom je već pola sedam, u koje vreme raznosač novina počne pred kućom da oglašava jutarnje listove (= novine). Skočim kao srndać, i, u svojoj 55 godini skočim niz stepenice po novine i uzmem do znanja sve novosti, što se u svetu događaju, a to je Bogme danas za svakoga, a naročito za poslovnog čoveka preka potreba.

U 8 sati izlazim iz kuće i idem za poslom, potpuno naoružan za taj dan.

Dakle, kao što vidiš, čovek, koji rani i misli, može u onome što spada i ne u njegov delokrug (= odgovornost), postići lepe rezultate, a lep rezultat, to je ono najsalađe i najkrepkije, za očuvanje snage i volje za posao i rad, a samo u tome može sreću i zadovoljstvo naći, a nikako ni u čemu drugom.

Ono sve drugo, što mnogi misle i čine, te koji mogu da čine, iz dosade, kao što su na primer besposlena putovanja, vožnja autom, motociklom ili avionom, posećivanje bioskopa, pozorišta, barova itd., to su samo momentalna očaravanja, koja nikad ne dovode stalnoj sreći ni zadovoljstvu niti okrepljenju (= snaženju) duše i tela, kao što pošten i uspešan rad čini.

Imaj ovo uvek na umu, te prema tome udešavaj Tvoj život, koristi se iskustvom oprobanih i naprednih ljudi, sakupljaj znanje tih ljudi, čuvaj svoje zdravlje i moral, u toj nadi i očekivanju mnogo Te pozdravlja

Tvoj Otac.

Odabrano i prerađeno na osnovu arhivske građe SPD «Privrednik», iz Arhiva Srbije

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +5 (from 5 votes)
Pismo oca sinu (o večitim istinama) , 8.5 out of 10 based on 4 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Comments are closed.