I duhovno bogatstvo je važno

Ne možemo svi da budemo bogati, ne možemo svi da imamo jednaku društvenu moć, ne možemo svi da radimo posao koji se «visoko kotira».

Postoji nešto drugo što svi možemo.

Tu paradigmu (= svetonazor, pogled na svet) treba da ima svaki roditelj i na osnovu toga da izabere metod vaspitanja svoga deteta. Srž svake porodice moraju da budu zajedničke vizije i vrednosti koje su trajnije od materijalnog bogatstva. Materijalnom bogatstvu se danas daje veća važnost, nezaslužen značaj, mnogo veći nego što bi trebalo.

Treba afirmisati druge vrednosti kao što su: porodično zajedništvo, porodična harmonija, duhovno bogatstvo, unutrašnji mir, čista savest, sreća i zadovoljstvo.

Našem potomku je potrebna pomoć.

U kakvu će ličnost dete izrasti zavisi od roditeljske pomoći – od vaspitanja, sistemskog i usmerenog rukovođenja. Od vaspitanja zavisi kako će dete razumeti stvarnost, kakvu će životnu filosofiju imati, šta će mu primarno u životu biti, kakvu že komunikaciju imati sa drugima ljudima, sa suprotnim polom, da li će biti uspešno ili neuspešno.

Istina, niko nas zvanično ne obrazuje za roditeljstvo. Mi sami moramo da uložimo mnogo truda i poradimo na našem obrazovanju, kao bismo bili uspešni roditelji i imali uspešnu i srećnu decu.

Od malih nogu, od najranijeg detinjstva, dete treba da ispunjava svoje obaveze. Obaveze su vezane za uzrast deteta. Time se kod njega razvija osećaj odgovornosti, stvaraju radne navike i razvoj njegove mentalne zrelosti.

Porodično zajedništvo, bliskost svih članova porodice, podrška koju daju članovi porodice međusobno, elementi su koji detetu pomažu da odraste u srećno i uspešno dete, u srećnog i uspešnog čoveka.

Biti prisutan i uživati u odrastanju svoje dece je ogromno bogatstvo, neuporedivo veće od bilo kog materijalnog.

Za pravilno odrastanje deteta bitna je i porodična atmosfera. Porodična harmonija blagotvorno deluje na psihološku (= duševnu) strukturu deteta. Deca koja su odrasla u porodičnoj harmoniji psihički su jaka, nisu povodljiva i ne posežu za nedozvoljenim radnjama i postupcima. Dete treba da zna da svi članovi porodice imaju glavnu ulogu i imaju istu zaslugu u stvaranju porodične harmonije, tog ogromnog bogatstva, koje je neprocenjive vrednosti. Pod «harmonijom u porodici» prvenstveno se podrazumeva postojanje međusobnog poverenja i međusobnog uvažavanja. Sa postojanjem ova dva elementa, u porodici je neizostavna i međusobna ljubav. Deca iz te porodice, sigurno, neće imati želju da liče na decu koj imaju samo materijalno bogatstvo.

Svi roditelji, osobe koje imaju decu, treba da sami sebi postave pitanje i duboko se zamisle (ne brzo i ne površno) da bi odgovorili na pitanje: «Šta je pravo bogatstvo, ko je siromašan, a ko bogat esencijalno?»

prof. sociologije Borka Žuža,

Magazin, Politika, Beograd, broj 723, avgust 2011, strane 14-15.

 


VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
I duhovno bogatstvo je važno, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>