Svi smo mi biznismeni!

Vremena se menjaju, tehnologija se menja, ali principi su večiti.

Geri Alen

Business u širem smislu znači zanimanje, pa dakle  i lekar, i pesnik, i pop, i profesor, pa i đak su Businesssman-i. Ali pravi Businessman nije to.

Pravi je Businessman onaj koji ima u jednom preduzeću, ako ne celo, a ono bar jedan deo preduzeća u svojim rukama. Njegov prihod nije u plati nego u zaradi. Pravi businessman je onaj koji se baci na poslove, nemajući nikakve plate ni od koga, ni od kuda – nego svoju pamet i ruke.

Prva i najteža teškoća je početak. Za onoga đaka koji je najbolji, za njega je stvar prosta. Njega su profesori zapazili, a profesori znaju mnoge ljude od posla. Takav đak je prvi u školi, dobijao je nagrade zato što je prvi, što je dobrog vladanja, pitome naravi, zdravog rasuđivanja (bona sense), metoda u radu, neumorne aktivnosti.

U časovima odmora nauči nešto više nego što se u školi traži, jer zna da čovek pred kojim je budućnost treba da učini nešto izuzetno, da ne radi samo ono što se od njega traži. Njemu je dužnost da privuče na sebe pažnju.

On nikad ne potroši više nego što zaradi. On voli svoj posao, on je već dao dokaza svoje aktivnosti i zdrave ambicije, a bogatstvo ga ne guši. On ima da stekne sebi mesto u svetu; još nije milioner, tek će da postane. On nema oca bogataša, ili, što je još opasnije, bogatu majku, koja može i hoće da ga pomaže u neradu. On nema pojas za spasavanje, nego mora, ili plivati, ili potonuti po moru poslova punom perfidnosti.

Pre nego što napusti college, on je već poznat. Pre nego što je zakucao na vrata, ona su već otvorena; njega čeka neki promoćuran poslovni čovek. Njemu vrata otvara ne diploma, nego njegove izuzetne sposobnosti i reč-dve od strane profesora, koji su ga kao mladića zapazili.

Najbolje je tako – sa 26 godina odlučiti i otpočeti sa samostalnim poslom, u skladu sa sopstvenom ušteđevinom i prema prilikama u okruženju.

Prema: Kako se postaje bogat (pisma omladini), izvodi iz knjige Endrjua Karnedžija, multimilijardera u industriji čelika: Carstvi poslova, 1905. – arhiva SPD “Privrednik”

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: +1 (from 1 vote)
Svi smo mi biznismeni!, 4.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>