San zahteva plan

Misao o planiranju može da bude tako mučna da Vam se čak i noge mogu grčiti kao pesnice. Ali, ostvarenje svakog sna i stvari zahteva planiranje. Zato morate da skinete prašinu sa svojih veština planiranja.

Svakome je mrsko pisanje planova. Planiranje izgleda kao užasno gubljenje vremena kada pomislite da možete biti napolju propovedajući Vašu stvar i postižući nešto. Ali – planiranje ne troši vreme uzalud, ono je neophodno i dragoceno.

Prva osoba koja je stigla na Mont Everest nije jednoga dana samo počela da se penje. Ser Edmond Hilari planirao je svoju ekspediciju pre nego što je napravio prvi korak. Vrlo malo stvari uspeva bez planiranja. Bez plana imate sve šanse da odete u pogrešnom pravcu i nikada ne dostignete svoj puni potencijal (= mogućnosti) i zamisli (san, viziju, stvar).

Dobrobit plana jeste u tome da on služi kao zvezda vodilja. Sem toga, pisanje plana tera da mislite kritički, da bolje shvatite svoju stvarnost i da komunicirate sa ljudima.

Pošto ga kreirte, sažmite plan na jednu stranicu. Limit od jedne stranice primorava da se koncentrišete (= usredsredite) na bitne (= važne) stvari i mislite jasno.

Modifikovano iz knjige: Gaj Kavasaki, Prodavanje sna, Global, Novi Sad, 1996.

 

 

VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.11_1134]
Rating: 0 (from 0 votes)
San zahteva plan, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>